Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη υπογράψει την απόφαση με τις νέες αντικειμενικές αξίες, τον κοινωνικά δικαιότερο και οικονομικά αποτελεσματικότερο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων που θα δοθεί στη δημοσιότητα, μόλις η απόφαση δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας…

Όπως αποκάλυψε η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώνει η κυβέρνηση, καλύπτουν πλέον το 95% της επικράτειας από το 85% σήμερα.

Με την απόφαση Σταϊκούρα καθορίζονται τιμές ζώνες για πρώτη φορά σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους.

  • Οι νέες τιμές της εφορίας  θα τεθούν σε εφαρμογή από την πρωτοχρονιά του 2022 όσον αφορά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών κλπ.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα απεικονίζονται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή που έχει ετοιμάσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και θα μπορεί ο κάθε πολίτης ή επαγγελματίας κάνοντας κλικ σε μία περιοχή να δει ακριβώς τι ισχύει όσον αφορά τις τιμές ζώνης και άλλους προσδιοριστικούς παράγοντες για τον καθορισμός της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου και κατ΄ επέκταση του φόρου που προκύπτει κατά περίπτωση.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ:

  • Η άλλη μεγάλη αλλαγή που αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν είναι ότι θα εκδίδονται τα εκκαθαριστικά σημειώματα τον Μάρτιο κάθε έτους και ο φόρος ουσιαστικά θα πληρώνεται έως το τέλος του έτους δηλαδή σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Οι νέες διευρυμένες αντικειμενικές αξίες θα δώσουν τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να επανασχεδιάσει τον ΕΝΦΙΑ ώστε το κράτος να συνεχίσει να εισπράττει περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο σε διευρυμένη φορολογική βάση και βάσει των νέων τιμών ζώνης.

Αυτός ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο του 2021 προκειμένου να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί και να ισχύσει από το νέο έτος.

Με αυτόν τον τρόπο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η τελευταία η 10η τον Δεκέμβριο.

Φέτος:

  • Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί κανονικά σε 6 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο 2021 και η τελευταία τον Φεβρουάριο 2022.
  • Ο Φόρος Εισοδήματος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τον Ιούλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022 όπως συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ.

Οι εκτιμητές για περίπου το 70% του συνόλου των περιοχών ανά την επικράτεια έχουν προτείνει γενναίες αυξήσεις ενώ για το υπόλοιπο 30% μειώσεις ή αμετάβλητες τιμές.

Εκεί όπου σίγουρα οι τιμές θα είναι πολύ υψηλότερα από τις υφιστάμενες είναι στις περιοχές που μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν συγκριτικά στοιχεία, δηλαδή πολύ χαμηλότερες αξίες από αυτές της αγοράς…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here