Του Enrique Diaz – Alvarez

Το ευρώ φαινόταν να είναι έτοιμο να «κλειδώσει» με αξιοπρεπείς επιδόσεις την περασμένη εβδομάδα, ενισχυμένο από τις προσδοκίες για μια επιθετική τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδωσε το σήμα στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ για χαλάρωση των πιέσεων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Gazprom ότι διέκοψε επ’ αόριστον την προμήθεια φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη αργά την Παρασκευή, δεν ευνόησε το ευρώ, και πράγματι τα περισσότερα νομίσματα υποχώρησαν έναντι του δολαρίου.

Αυτή η είδηση ​​φέρνει την προοπτική εκτεταμένων ελλείψεων ενέργειας στην Ευρώπη πιο κοντά στην πραγματικότητα, και αυξάνει τις ανησυχίες για ύφεση.

Ένα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό ενώ η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και οι πληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, αποτελεί μια ασυνήθιστα δύσκολη πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει την Πέμπτη.

Οι traders θα περιμένουν μια τελικά ισορροπημένη απόφαση για επιτόκια ανάμεσα σε 50 και 75 μονάδες βάσης, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.

Το ενεργειακό σοκ με το φυσικό αέριο την περασμένη εβδομάδα προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα στην απόφαση.

Δεν υπάρχουν πολλά νέα από τις ΗΠΑ σε μια εβδομάδα που συντομεύτηκε λόγω διακοπών την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο διαγωνισμός για τη διαδοχή στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να προσθέσει κάποια αστάθεια στη στερλίνα.

Στερλίνα

Την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκε μια σειρά δεδομένων δεύτερης βαθμίδας που αποδείχτηκαν όλα πιο δυνατά από ό,τι αναμενόταν: λιανικές πωλήσεις, τιμές κατοικιών και εγκρίσεις στεγαστικών δανείων, καθώς και μια ανοδική αναθεώρηση του δείκτη PMI της μεταποίησης.

Τίποτα από αυτά δεν ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για τη στερλίνα, η οποία συνέχισε να παρακολουθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ωστόσο διαφαίνεται ότι έχουν αυξηθεί αυτοί που προβλέπουν και αναμένουν ύφεση.

Η εστίαση αυτή την εβδομάδα θα είναι στο αποτέλεσμα της αναμέτρησης για την ηγεσία στο Συντηρητικό κόμμα.

Εφόσον νικήτρια είναι η Liz Truss, τα νέα είναι πιθανό να είναι θετικά για τη στερλίνα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα:

  • πρόσθετες δημοσιονομικές δαπάνες, περισσότερος εμπορικός προστατευτισμός και επομένως αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Αυτό είναι ένα μείγμα που έχει αποδειχτεί θετικό για το νόμισμα, ιστορικά μιλώντας.

Ευρώ

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει ίσως την πιο δύσκολη δουλειά από οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Ο πληθωρισμός αιφνιδίασε και πάλι ανοδικά, τόσο στον ονομαστικό όσο και στους βασικούς δείκτες, σημειώνοντας ακόμη ένα ρεκόρ όλων των εποχών για την Ευρωζώνη. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι ίσως η πιο κρίσιμη για φέτος.

Τα νούμερα του πληθωρισμού είναι πάρα πολύ άσχημα και η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σαφώς πίσω από την καμπύλη.

Ταυτόχρονα, το ενεργειακό σοκ που προέκυψε από την εξάρτηση της Κεντρικής Ευρώπης από το ρωσικό αέριο είναι εντονότερο από οπουδήποτε αλλού.

Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης καθώς το επίπεδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη υστερεί απελπιστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα και σε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα, και δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η νομισματική πολιτική για να δημιουργήσει φυσικό αέριο και να μετριάσει τις ελλείψεις.

Δολάριο ΗΠΑ

Η βασική έκθεση εργασίας παρείχε ευπρόσδεκτη ανακούφιση στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς διαλύοντας τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, από τη μια το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε λιγότερο από ό,τι αναμέναμε και το ίδιο συνέβη και με τους μισθούς.

Αυτό σηματοδοτεί ότι η ζήτηση εργασίας παραμένει υψηλή, όπως επιβεβαιώθηκε από την έκθεση JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) για ανοίγματα θέσεων εργασίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αλλά και ότι έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο την αύξηση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού παρά ένα σπιράλ μισθών.

Η εβδομάδα θα ήταν δύσκολη για το δολάριο ΗΠΑ, αν δεν είχε διασωθεί λίγο πριν από το κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, από την ανακοίνωση της Gazprom για την επ’ αόριστον αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου.

 

{O Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Risk Officer  της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}