Του Enrique Diaz Alvarez

Το δολάριο κάνει ράλι, καθώς οι αγορές ξανασκέφτονται τις μειώσεις της FED.
Μέχρι στιγμής το 2024, οι αγορές συναλλάγματος έχουν πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών, όπως και οι χρηματοοικονομικές αγορές γενικά.

Το ράλι ομολόγων των τελευταίων εβδομάδων του 2023, σταμάτησε και αντιστράφηκε, καθώς οι αγορές αναιρούν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 2024.

Οι αγορές ακολούθησαν τα στοιχεία που προκύπτουν απο τα επιτόκια και πιο συγκεκριμένα, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και τα εμπορεύματα υποχώρησαν και το δολάριο ενισχύθηκε έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση του μεξικανικού πέσο το οποίο βασίστηκε στην εκπληκτική του απόδοση το 2023 για να καταλήξει υψηλότερα έναντι κάθε άλλου σημαντικού νομίσματος.

Αυτήν την εβδομάδα η προσοχή εστιάζεται στον πιο σημαντικό δείκτη για τις αγορές παγκοσμίως:

  • τη μηνιαία ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα γίνει την Τετάρτη.
  • Οι αγορές αναμένουν περαιτέρω συγκράτηση στο δομικό πληθωρισμό σε ετήσια βάση και οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη θα δυσκολέψει τη χαλάρωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το Μάρτιο, τροφοδοτώντας το πρόσφατο ράλι του δολαρίου.

Η εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη μηνιαία ανακοίνωση του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και έναν αριθμό ομιλιών από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο όγκος συναλλαγών αυξάνεται από τον καταιγισμό των εορτών.

Στερλίνα

Η στερλίνα ήταν το μόνο ισχυρό νόμισμα που κατάφερε να ανταποκριθεί στην άνοδο του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, καταλήγοντας υψηλότερα έναντι κάθε άλλου νομίσματος.

Δύο παράγοντες συμβάλλουν στην υπεραπόδοση της στερλίνας:

η ανθεκτικότητα της ζήτησης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία,

και

η σχετική επιθετικότητα της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα επιτόκια στην G10 (όπου εντάσσονται τα νομίσματα που κυριαρχούν στις διεθνείς συναλλαγές) και ένα συγκριτικά αργό χρονοδιάγραμμα για περικοπές το 2024.

Αυτή την εβδομάδα το επίκεντρο θα είναι το ΑΕΠ Νοεμβρίου, όπου οι οικονομολόγοι αναμένουν να δουν μια υγιή ανάκαμψη σε σχέση με τη συρρίκνωση του Οκτωβρίου.
Ευρώ

Η αναμέτρηση μεταξύ της φαινομενικής επιθετικότητας της ΕΚΤ και των κακών οικονομικών επιδόσεων στην Ευρωζώνη συνεχίζεται. Τα νούμερα του πληθωρισμού του Δεκεμβρίου ήταν μικτά.

Ο ονομαστικός δείκτης ανέκαμψε καθώς οι επιδοτήσεις ενέργειας καταργήθηκαν, αλλά ο σημαντικότερος δομικός δείκτης συνέχισε την πτωτική του τάση και βρίσκεται πλέον τελείως κάτω από το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ.

Αυτή την εβδομάδα δεν υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία για το ευρώ. Θα δοθεί προσοχή στις ομιλίες των αξιωματούχων της ΕΚΤ και ιδίως του επικεφαλής οικονομολόγου Philip R. Lane, ο οποίος αναμένεται να αποσαφηνίσει την άποψη της ΕΚΤ για την πρόσφατη οικονομική αδυναμία της Ευρωζώνης και τον αντίκτυπό της στη νομισματική πολιτική.

Δολάριο ΗΠΑ

Μια μικτή έκθεση για την εργασία το Δεκέμβριο έδωσε ορισμένα αντιφατικά μηνύματα: η σταθερή δημιουργία θέσεων εργασίας και η υγιής αύξηση των μισθών, έρχονται σε αντίθεση με μια σημαντική πτώση στη συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.

Συνολικά, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ωστόσο εντοπίζονται σημάδια κορεσμού.

Όλα αυτά θα επισκιαστούν από τη βασική έκθεση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Δεκεμβρίου που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη. Η πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο που προεξοφλούν επί του παρόντος οι αγορές, σε εμάς φαίνεται πολύ υψηλή, και τα νούμερα του πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα θα συμβάλουν στη λύση της εξίσωσης αυτής.

 

  • {O Enrique Diaz Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ