Σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά κινήθηκε η ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε (σε όρους όγκου) κατά 5,6% το 2022 έπειτα από αύξηση 8,4% το 2021. Η ανοδική πορεία της εγχώριας οικονομίας συνεχίζεται και το τρέχον έτος (2023), αλλά με επιβραδυνόμενο ρυθμό .

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, στον απόηχο πλέον της πανδημίας, κατάφεραν να πετύχουν αξιόλογες επιδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρά τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και το 2022 σε διεθνές επίπεδο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας και της αύξησης του πληθωρισμού. Η δυναμική του ελληνικού εταιρικού τομέα αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα που εμφάνισε μία σημαντική “ομάδα” επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Η ICAP CRIF αξιοποιώντας τα στοιχεία της ICAP CRIF Database αναδεικνύει, στα πλαίσια της έκδοσης αυτής, τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2022. Το κριτήριο με βάση το οποίο γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων (και ομίλων αντίστοιχα) είναι τα κέρδη EBITDA (Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortization), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες πριν την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων-εξόδων, καθώς και των αποσβέσεων επί των παγίων στοιχείων.

Η συμμετοχή των 500 επιχειρήσεων της παρούσας κατάταξης στα συνολικά μεγέθη των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022 είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν σημαντική αύξηση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2022, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κορυφαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις για το 2022 με βάση τα κέρδη EBITDA είναι:
l ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. ΔΙΥΛΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΩΝ
l ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.
l ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
l ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ & ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.
l MONDELEZ ΕΛΛΑΣ SNACKS PRODUCTION ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E.

Οι πέντε (5) αυτές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού κέρδη EBITDA ύψους €3.843,1 εκατ., καλύπτοντας το 58,6% των συνολικών κερδών του τομέα. Η κατανομή των αντίστοιχων κερδών ανέδειξε τους πλέον κερδοφόρους βιομηχανικούς κλάδους της κατάταξης, οι οποίοι για το 2022 ήταν οι εξής:

Στον τομέα του Εμπορίου στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA ήταν οι εταιρείες:
l ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.
l JUMBO Α.Ε.
l ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Μ.Α.Ε.
l ITX ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
l ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Οι πέντε (5) αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν κέρδη EBITDA ύψους €691,3 εκατ., αποσπώντας μερίδιο 30,8% επί των συνολικών κερδών EBITDA των εμπορικών εταιρειών της κατάταξης. Η κατανομή των αντίστοιχων κερδών ανέδειξε τους πέντε κορυφαίους εμπορικούς κλάδους:


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΛΟΙΠΕΣ (εκτός Τραπεζών – Factoring, Ασφαλειών, Τουρισμού)
Στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA για τον τομέα των «Λοιπών Υπηρεσιών» αναδείχθηκαν, το 2022, οι εταιρείες:
l ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
l Ο.Π.Α.Π. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.Ε.
l COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
l ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ “ΔΕΔΔΗΕ” Α.Ε.
l ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. “ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ”

Οι πέντε (5) παρουσιαζόμενες επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €2.573,8 εκατ. το 2022, αποσπώντας μερίδιο 28,2% επί των συνολικών κερδών του τομέα παροχής λοιπών υπηρεσιών. Οι πέντε (5) κορυφαίοι κλάδοι του τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών για το 2022, βάσει της κλαδικής κατανομής κερδών, ήταν οι εξής:

Οι παραπάνω κλάδοι κάλυψαν από κοινού το των συνολικών κερδών EBITDA και το του συνολικού κύκλου εργασιών του εν λόγω τομέα.71,1% 81,0%

ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ FACTORING

Στον συγκεκριμένο τομέα στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA, το 2022, ήταν οι εταιρείες:
l EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ, Α.Ε.
l ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε
l ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.
l ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
l ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε

Οι πέντε (5) αυτές επιχειρήσεις εμφάνισαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους €5.319,4 εκατ., καλύπτοντας μερίδιο 95,1% επί των συνολικών κερδών του εν λόγω τομέα το 2022.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ Στον τομέα των στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA 2022 ήταν οι εταιρείες:

l EUROLIFE FFH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Α.Ζ.
l ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΖΩΗΣ Α.Ε.
l GENERALI HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
l ΕΘΝΙΚΗ, Η, Α.Ε.Ε.Γ.Α.
l ERGO ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.Ε.

Οι εταιρείες αυτές με κέρδη €337,9 εκατ. κάλυψαν το 87,5% των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα των ασφαλειών το 2022.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλος, στον τομέα του κορυφαίες επιχειρήσεις αναδείχθησαν οι εξής:
l ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ξ.Ε.
l AUTOHELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
l OLYMPIC ΕΤΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
l ΣΑΝΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.
l ΣΑΠΟΥΝΑΚΗΣ, ΠΑΝΤ., “ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ” Α.Ε.

Οι εταιρείες αυτές με κέρδη €639,4 εκατ. κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό 53,6% στα συνολικά κέρδη EBITDA του τομέα το 2022. Όσον αφορά την κλαδική διάρθρωση των εταιρειών του τομέα του Τουρισμού, διαπιστώνεται ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων κάλυψαν μερίδια 67,2% και 31,6% αντίστοιχα, επί των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα το 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ