Στο 2,904% η απόδοση του 10ετούς, στο χαμηλότερο σημείο από συστάσεως κράτους. “Ρηχή” , ακόμη, η δευτερογενής αγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνοι, αλλά με προοπτικές εμβάθυνσης και ωρίμανσης στο επόμενο διάστημα.
Ηδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ (εξαιρετική η δουλειά που γίνεται από την ομάδα της Ομήρου και σε ζητήματα ενημέρωσης, παροχής στοιχείων στο pdma.gr) οι αγοραστές ελληνικού χρέους (της 10ετούς έκδοσης, με επιτόκιο μικρότερο του 4% για ποσό έκδοσης 2,5 δισ. Ευρώ , για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2010) γράφουν ήδη κέρδη, γεγονός που ενισχύει την ελκυστικότητα των ελληνικών ομολόγων.
 Στο 2,658% η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού και ήδη αρκετά ξένα ΜΜΕ προειδοποιούν πως η Ιταλία έχει γίνει πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο απ΄ ότι η Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για την οικονομία της Τουρκίας μπορεί να καταστήσει την χώρα μας έναν από τους…υποδοχείς κεφαλαίων. Σε μετοχές και χρέος/ομόλογα.
Ωστόσο, παρ΄ ότι η συγκυρία είναι ευνοική για την προοπτική έκδοσης ενός νέου κρατικού ομολόγου θα πρέπει να αποκλειστεί, σε ποσοστό 101%, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ούτε το οικονομικό επιτελείο δείχνει να έχει τέτοια πρόθεση, ούτε οι δανειστές…καίγονται, ούτε ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται να βιάζεται.
Για αυτό παρακολουθώ με εύλογη απορία διαρροές, φήμες και λιγοστά δημοσιεύματα- είναι αλήθεια- την προσπάθεια να συντηρηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

  • Έκδοση νέου ομολόγου πριν τις εθνικές εκλογές; ούτε μία στο…εκατομμύριο!! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here