της Βικτώριας Μακρή

Έπειτα από το έντονο παρασκήνιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά και την άρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν να δεχθεί για πρόεδρο της Κομισιόν τον Βέμπερ και τις αλλεπάλληλες συζητήσεις γύρω και από το πρόσωπο του Τίμερμανς  που εξ αρχής δεν φαινόταν αποδεχτή λύση, εμφανίστηκε στο προσκήνιο σαν έκπληξη το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λαγιεν, της γερμανίδας Υπουργού Άμυνας. Η λύση ‘’με άρωμα γυναίκας’’ φάνηκε αποδεχτή από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά διασπά τη Γερμανία ενώ εγείρει ζητήματα ‘’διαφάνειας’’ κατά τον Γιούνκερ.

Οι διαβουλεύσεις γύρω από το πρόσωπο του Τίμερμανς ως υποψήφιου από τους σοσιαλιστές, το κόμμα που ήρθε δεύτερο στις ευρωεκλογές έβρισκαν εκ διαμέτρου αντίθετο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θεώρησε αδιανόητο να προέλθει κορυφαίος υποψήφιος να προέρχεται από το δεύτερο σε σειρά εκλεγέν κόμμα ενώ οι ευρωεκλογές ανέδειξαν νικητή το ΕΛΚ.

  • Οι χώρες του Βίσεγκραντ είχαν αντιταχθεί εξίσου σθεναρά στην επιλογή αυτή. Εφόσον λοιπόν, και ο Μανφρεντ Βέμπερ είχε βγει από το κάδρο μετά την απόρριψη του από το συμβούλιο και έπειτα από μαραθώνιο διαβουλεύσεων, οι Ευρωπαίοι εμφανίστηκαν με την λύση της Ούρσουλα φον ντε Λαγιεν.

Η επιλογή της γερμανίδας πολιτικού προκαλεί μεν ανακούφιση στους Ευρωπαίους, ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις στην Γερμανία η οποία αποφάσισε να ‘’απέχει’’ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  • Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, νυν πρόεδρος της Κομισιόν, αν και στήριξε την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λαγιεν εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ‘’διαδικασία δεν είναι διαφανής’’ και παραβίαση της πρακτικής επιλογής των κορυφαίων υποψηφίων ‘’spitzenkanditaten’’.

Οι γερμανοί ευρωβουλευτές των σοσιαλιστών εμφανίζονται προς το παρόν αρνητικοί απέναντι στην υποψηφιότητα της συμπατριώτισσας τους.

Από την άλλη πλευρά η επιλογή της Λαγιεν, μιας γυναίκας πολιτικού σε ένα τόσο κορυφαίο αξίωμα για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό, ενώ η θέση της ως Υπουργού Άμυνας στην ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, που γνωρίζει τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ίσως υποδηλώνει τον στόχο της ΕΕ για την επόμενη μέρα που είναι η εφαρμογή της κοινής εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών της Ευρώπης, όπως εκείνη είχε καθοριστεί στην Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’όλα αυτά η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λαγιεν δεν θεωρείτε ακόμη δεδομένη καθώς πρέπει να ψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου περί τα μέσα Ιουλίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here