Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κινδυνεύουν πλέον άμεσα να χάσουν τη σημαντική και μεγάλη πόλη της Χερσώνας την οποία εκκενώνουν, ο Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις προσαρτημένες περιοχές. Δηλαδή κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις περιοχές Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα! Παράλληλα κήρυξε καθεστώς υψηλού συναγερμού στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες.

Ειδικότερα, ο διορισμένος από τη Ρωσία διοικητής της Χερσώνας ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 50.000-60.000 πολίτες θα μετακινηθούν στη Ρωσία και στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, σύμφωνα με το Reuters το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό TASS.

Πρόκειται για εκκένωση της παραθαλάσσιας πόλης που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Μαύρη θάλασσα ενώ  ταυτοχρόνως βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Δνείπερου.  Έχει μεγάλη στρατιωτική και γεωπολιτική σημασία.

Μάλιστα το όνομα «Χερσών» προέρχεται από την ελληνική λέξη «χερσόνησος», που αναφέρεται στην αρχαία ελληνική αποικία η οποία ιδρύθηκε εκεί τον 6ο Π.Χ. αιώνα.

Η διαδικασία της εκκένωσης θα διαρκέσει περίπου έξι ημέρες, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σάλντο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αρχές μετακινούν πολίτες στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπερου για λόγους ασφαλείας.

Πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης έδειξαν πολλούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται κοντά στον Δνείπερο, μετέδωσε το BBC. Το BBC ανέφερε, ότι η μεταφορά ή η απέλαση αμάχων από μια κατοχική δύναμη από κατεχόμενα εδάφη θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Στρατιωτικός νόμος

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας την Τετάρτη, την επιβολή στρατιωτικού νόμου στις προσαρτημένες περιοχές, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι καθεστώς στρατιωτικού νόμου ίσχυε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ και στις περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορόζιε πριν γίνουν μέρος της Ρωσίας. Και τώρα πρέπει να επισημοποιήσουμε αυτό το καθεστώς στο πλαίσιο της ρωσικής νομοθεσίας. Για αυτό υπέγραψα διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε αυτές τις τέσσερις οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το διάταγμα θα σταλεί στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για έγκριση χωρίς καθυστέρηση», δήλωσε ο Πούτιν.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, το Κρεμλίνο δημοσίευσε το διάταγμα. Παράλληλα, διέταξε την «οικονομική επιστράτευση» σε οκτώ περιοχές που γειτνιάζουν στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κριμαία, περιορίζοντας την ελευθερία μετακινήσεων εντός και εκτός των οκτώ περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Σύμφωνα το ίδιο διάταγμα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε καθεστώς υψηλού συναγερμού στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες. Τα μέτρα αφορούν τις περιοχές Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ και Ροστόφ, καθώς τις Κριμαία και Σεβαστούπολη.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here