Την καλύτερη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα έχει ο ΟΤΕ που βρίσκεται τρεις βαθμίδες πάνω την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Βεβαίως είναι θυγατρική της γερμανικής DT αλλά δεν θα είχε τέτοια βαθμολογία αν δεν ήταν κορυφαία εταιρία. Ο οίκος S&P αναβάθμισε τον ΟΤΕ σε ΒΒΒ+ λόγω πολύ ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές του.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος στο report του, το ισχυρό χρηματοοικονομικό προφίλ του ΟΤΕ υποστηρίζεται από την ηγετική του θέση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, τα σημαντικά του κέρδη και η συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθεί.
Αναμένει ότι η χρηματοοικονομική μόχλευση του ΟΤΕ θα παραμείνει στα επίπεδα του 0.8x με 0.9x, ενώ η αναλογία ελεύθερων ταμειακών προς το χρέος θα ξεπεράσει το 40%.
Επιπλέον, η S&P επισημαίνει ότι η πρόσφατη αναβάθμιση της μητρικής του ΟΤΕ, της Deutsche Telekom σε “BBB+”, αλλάζει το «πλαφόν» αξιολόγησης του οίκου στον ΟΤΕ αναβαθμίζοντας τον Οργανισμό επίσης σε “BBB+” από το “BBB” προηγουμένως, τρεις βαθμίδες πάνω από τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει η έκθεση, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη της S&P ότι ο ΟΤΕ θα αξιοποιήσει την ισχυρή εγχώρια θέση του παρά την αυξημένη πίεση από τον ανταγωνισμό, θα σταθεροποιήσει τα περιθώρια EBITDA του περίπου στο 39% έως το 2024, έπειτα από μία προσωρινή υποχώρηση το 2023, και θα δημιουργήσει σημαντικές ελεύθερες ταμειακές ροές.
Ο οίκος επισημαίνει ακόμα την πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε “θετικές” και την επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε “ΒΒ+”, που ισχυροποιεί τις προοπτικές του ΟΤΕ καθώς βελτιώνεται το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται.
Επιπλέον, εκτιμά ότι ο ισχυρός ισολογισμός του Οργανισμού και οι ανθεκτικές ελεύθερες ταμειακές ροές του τον προστατεύουν στην περίπτωση αρνητικών εξελίξεων.