Σε ηλικία 83 ετών απεβίωσε χθες ο Περικλής Παναγόπουλος, ο εφοπλιστής που με τις κινήσεις του και τις αποφάσεις του άλλαξε για πάντα το προφίλ της ακτοπλοΐας της χώρας, πρώτα στις γραμμές του εξωτερικού και ακολούθως στις γραμμές του εσωτερικού.

Το 1989 και ενώ η εταιρεία βρισκόταν στο σημαντικότερο σημείο της ανάπτυξής της, με πληρότητες που ζήλευαν οι κορυφαίες εταιρείες του είδους διεθνώς, ο Περικλής Παναγόπουλος πουλά την εταιρεία του Royal Cruise Line στη νορβηγική εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Kloster αντί του ποσού των 300 εκατ. δολαρίων, προκαλώντας αναστάτωση στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή ως την «πώληση του αιώνα».

Με τα κεφάλαια αυτά ο Περικλής Παναγόπουλος δρομολόγησε την είσοδό του στην ελληνική ακτοπλοΐα, την οποία ουσιαστικά επαναθεμελίωσε σε νέες βάσεις. Το 1989 ίδρυσε και τη Magna Marine Inc., η οποία δραστηριοποιήθηκε στη διαχείριση φορτηγών πλοίων, και την οποία σήμερα διαχειρίζεται η κόρη του Ειρήνη. Το 1990 αποκτά τον έλεγχο του 20% της εταιρείας Vernicos Yachts και λίγο αργότερα εξαγοράζει την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών Κυλινδρόμυλοι Αττικής.

Το 1992 μαζί με τον Γεώργιο Βερνίκο, τον Κωνσταντίνο Ματαράγκα και τον Διονύσιο Μελισσηνό αγοράζουν την πλειοψηφία των μετοχών του Ελληνικού Νηογνώμονα, από τον οποίο αποχώρησε ένα έτος νωρίτερα. Την ίδια περίοδο αγοράζει το 30% των μετοχών της Strintzis Lines. Το 1993 μετονομάζει τους Κυλινδρόμυλους Αττικής σε Επιχειρήσεις Αττικής και το 1994 επιστρέφει στον Γιώργο Βερνίκο το ποσοστό που κατείχε στη Vernicos Yatchs.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here