Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Επίκαιρος όσο ποτέ ο Σαίξπηρ, στον Άμλετ του, με τα όσα τραγελαφικά διαδραματίζονται με το θέμα της παράτασης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί από νουνεχείς ανθρώπους το εξωφρενικό ποσό των 613,13 εκατ.  που θα έφτανε η απώλεια εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπέρ Ταμείου- κοντολογίς όλων ημών των φορολογουμένων- εάν η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν έβγαζε “κόκκινη κάρτα” στην υπογεγραμμένη σύμβαση. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του καθαρού ποσού των 483,87 (600 με τον ΦΠΑ) της βελτιωμένης προσφοράς που υποχρεώθηκε να καταβάλει η ΔΑΑ ΑΕ στο Ταμείο, στις 30 Μαίου 2017 και η οποία έγινε αποδεκτή και των 1,115 δισ. (1,382 με τον ΦΠΑ) της νέας προσφοράς της 14 Σεπτεμβρίου φέτος, μετά το “μπλόκο” της DG Comp. 

Το σχετικό θέμα ήταν ένα από αυτά, που εξ΄ αρχής αποκάλυψε και πρόταξε το banks.com.gr κάνοντας λόγο- σε διαδοχικά δημοσιεύματα- για αποχρώσες ενδείξεις εξόφθαλμα χαριστικής ρύθμισης απευθύνοντας εύλογα τον λόγο προς κάθε αρμόδιο εμπλεκόμενο. Μία υπόθεση, που είχε προκαλέσει μέχρι την “έκρηξη” του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

Η υπόθεση “ξεχάστηκε”, ουδείς υπεύθυνος εδέησε να ασχοληθεί μαζί της, λες και 613,13 εκατ. “μας περισσεύουν” (ήμαρτον !) ηια να ξανά έρθει στο φως της δημοσιότητος με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή. Και τι έγινε θα πείτε για μερικές ημέρες το θέμα ξανά απασχόλησε μερίδα των ΜΜΕ χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι ουσιαστικό, ούτε αυτή την  φορά. Αλήθεια γιατί; ενώ από ΤΑΙΠΕΔ και Υπέρ Ταμείο (ως καθ΄ ύλην εποπτεύον) ούτε καν μία ανακοίνωση, ένα δελτίο τύπου…σιγή ιχθύος.

Σιγά για 613,13 εκατ. ευρώ…είμεθα large, πολύ large από τη στιγμή μάλιστα που η “στρατιά” των “χρυσών” συμβούλων συνεχίζεται να αμείβεται πλουσιοπάροχα και με προκαταβολές μάλιστα.

Αραγε πόσο γνωρίζει η πιάτσα, πως όλη αυτή η “στρατιά” συμβούλων μόνο για το project του Βενιζέλος “κόστισε” πάνω από 1 εκατ. ευρώ; Μάλιστα για να αποτιμήσει την 20ετή παράταση της σύμβασης στα 483,87 εκατ. € και σαν να μην συμβαίνει το παραμικρό να συνεχίσει να συμβουλεύει το Ταμείο και στην επόμενη φάση του διαγωνισμού μετά την παρέμβαση της DG Comp. 

Στις σχετικές αναρτήσεις μας στο banks.com.gr είχαμε γράψει ονόματα συμβούλων, αποτιμητών, νομικής υποστήριξης κ.λ.π όλων όσων εμπλέκονται με την υπόθεση.
  Εννέα, τουλάχιστον, είναι οι σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί- μέχρι τώρα- από το ΤΑΙΠΕΔ μόνο για το project του Βενιζέλος, δηλαδή τόσο για την επέκταση της παραχώρησης όσο και την πώληση του 30% που θα ακολουθήσει.

Για το σκέλος της επέκτασης της σύμβασης εκτός από την KPMG Advisors, ICS και Nomura International που είναι αυτές οι οποίες ανέλαβαν και το πιο κρίσιμο μέρος των αποτιμήσεων, ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν προσληφθεί η Eurobank και η Lamda Infrastructure Finance, ως νομικοί σύμβουλοι το δικηγορικό γραφείο Ποταμίτης- Βεκρής και η Clifford Chance LLP και ως τεχνικός σύμβουλος η Steer Davies Gleave.
Με βάση τις σχετικές προκηρύξεις του Ταμείου, όπου οι αμοιβές κινούνται (ανώτατο όριο) μεταξύ 140.000 με 200.000 ευρώ για κάθε σύμβουλο, υπολογίζεται ότι ο…λογαριασμός μέχρι τώρα ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, πως στην πρώτη αποτίμηση εκτιμητές ήταν η KPMG και η λιγότερο γνωστή ICS με την πρώτη να παραμένει και στη συνέχεια συνεπικουρούμενη από την Nomura.
Για την διαδικασία πώλησης του 30% (συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ) ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ενεργούν Deutsche Bank και Eurobank.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here