Είναι γνωστό, το Αμερικανικό ΑΕΠ στηρίζεται -ακόμη και σήμερα- κατά 75% στην κατανάλωση.

Ακρίβεια χρήματος όμως και πληθωρισμός επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των Αμερικανών.

  • Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να αλλάξει τις ισορροπίες, χορηγώντας γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να μετατρέψουν μικρές αμερικανικές πόλεις σε τεχνολογικά hubs δηλαδή να εκπαιδεύσουν και να δημιουργήσουν δουλειές στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), τη ρομποτική, την βιοτεχνολογία και την ανάπτυξη λογισμικού…

 

Στην από δω πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός φορολογικών και άλλων -πολλών- κινήτρων, για να προσελκύσουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις με στόχο τη δημιουργία εργοστασίων, εδώ και όχι στις Η.Π.Α.

Η Σουηδική Northvolt AB ανακοίνωσε ότι υπέκυψε στο φλερτ της Γερμανικής κυβέρνησης για να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο μπαταριών στη Βόρεια Γερμανία στην πόλη Heide δημιουργώντας 3.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

Μόνον οι εκπτώσεις φόρου θα καλύψουν περίπου το 30% του λειτουργικού κόστους, αποκάλυψαν οι Σουηδοί.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του νίκησε τους Αμερικανούς στην προσφορά κινήτρων ώστε η εταιρεία μπαταριών ProLogium από την Ταιβάν να ξεκινήσει μαζική παραγωγή μιας νέας γενιάς κυψελών στη Γαλλία ως μέρος του σχεδίου της να επενδύσει έως και 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ  στη χώρα.

Η κινεζική Envision AESC σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια μπαταριών στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ο EVE Energy Co. δεύτερος προμηθευτής κυψελών που παράγονται στην Ευρώπη, αγόρασε γη στην Ουγγαρία για να εκμεταλλευτεί τα σοβαρά φορολογικά κίνητρα της τοπικής κυβέρνησης.

 

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών SVolt Energy Technology Co. συζητά να δημιουργήσει 5 πέντε εργοστάσια στην Ευρώπη, για τον εφοδιασμό των αυτοκινητοβιομηχανιών .

 

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπη ανταγωνίζονται στο ποια θα δώσει περισσότερα κίνητρα.

 Στην Ελλάδα, μια τέτοια πολιτική θα ισοδυναμούσε με «ξεπούλημα στο ιδιωτικό ξένο κεφάλαιο»…