• “Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να βγούμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου…”.

Προσεκτικά διατυπωμένη η δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ως προς την επιτοκιακή/νομισματική πολιτική που προτίθεται να υλοποιήσει η Φρανκφούρτη.

Προσεκτική η Γαλλίδα, καθώς η σπουδή της να χαρακτηρίσει παροδικό τον πληθωρισμό χρεώθηκε στις αστοχίες, με ότι αυτό είχε ως συνέπεια.

Δεδομένου, ότι το βασικό επιτόκιο είναι (μείον) -50 μ.β , οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας στο αναφερόμενο διάστημα είναι για τις 21 Ιουλίου και 8 Σεπτεμβρίου οι αγορές σπεύδουν να δεχτούν ως βασικό σενάριο αυτό των 2 αυξήσεων από 25 μ.β στις αναφερθείσες ημερομηνίες.
   Θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από-σχεδόν- 10ετία (επί πρώτης θητείας Ντράγκι) με την “πτέρυγα των σκληρών” να κάνει λόγο για επιπλέον 2 αυξήσεις μέσα στο 2022.
    Τραπεζίτες, όπως ο Joachim Nagel (πρόεδρος Bundesbank) εκ των πλέον ισχυρών υποστηρικτών της “σφικτής/περιοριστικής” γραμμής αλλά και του Γάλλου ομολόγου του Francois Villeroy de Galhau έχουν αναφερθεί ακόμη και σε 4 αυξήσεις.
  Σημειωτέον, πως μετά την συνεδρίαση της 8ης Σεπτεμβρίου, προγραμματισμένες 2 είναι στις 27 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου.
  Πάντως στο εγχώριο banking δεν περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο, και ήδη προχωρούν σε αναθεώρηση της επιτοκιακής πολιτικής.
  •   Οι πρώτες ενημερωτικές επιστολές για αύξηση ΣΤΑΘΕΡΟΥ επιτοκίου κατά 40 μ.β έχουν φτάσει-ήδη- στα χέρια δανειοληπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here