Στη συμφωνία να συμβαδίσουν η Εκκλησία με το εθνικό πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επικεντρώθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και εκπρόσωπος της Εκκλησίας στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επικεφαλής της Επιτροπής, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στις 13.00, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
«Εξαιρετικό» χαρακτήρισε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη το πρόγραμμα της Εκκλησίας, το οποίο αναδεικνύει όχι μόνο την ιστορία της πατρίδας και της Εκκλησίας, αλλά κοιτάζει και στο μέλλον. Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι υπάρχει παράλληλος βηματισμός στην προετοιμασία των δράσεων και των εκδηλώσεων, και τόνισε ότι «στόχος είναι ανοίξει μια πόρτα, ώστε πρακτικά να προετοιμαστούμε για τον τρίτο και τέταρτο αιώνα ζωής της σύγχρονης Ελλάδας».
Εξάλλου, η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξήρε το σημαντικό έργο της Εκκλησίας πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όταν «φωτισμένοι κληρικοί, απλοί μοναχοί, σημαντικοί τιμητές της Ορθόδοξης Εκκλησίας βοήθησαν τον λαό μας να έχει πίστη, κουράγιο, να μην ξεχάσει τη γλώσσα του και να περάσει μέσα από το καμίνι της ιστορίας. Αυτό συνέβη πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επανάστασης, αφού υπήρξαν ιεράρχες που συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία, που έδωσαν αγώνα, που κράτησαν όπλα, που έσωσαν κόσμο, που μάζεψαν πόρους οικονομικούς, για να βοηθήσουν την επανάσταση και που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα στην κοινωνία».
Παράλληλα, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον προγραμματισμό, ο οποίος έχει πολλά κοινά στοιχεία με τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, από την πλευρά του, ανέφερε για το πρόγραμμα ότι «η Εκκλησία, με εκπρόσωπο τον μητροπολίτη Δημητριάδος, κάνει μια τομή. Το βάρος του εορτασμού το ρίχνει στο πρώτο μέρος, πώς έγινε η επανάσταση, ποιοι βοήθησαν, πώς φτάσαμε στην απελευθέρωση» και επιπρόσθετα σημείωσε ότι «αυτά δεν τα αγνοεί η πλευρά με την οποία ασχολείται η κ. Αγγελοπούλου. Έρχεται και κάνει ένα άνοιγμα, τι συνέβη από τότε μέχρι σήμερα, τι προσφέραμε, πώς αγωνιστήκαμε και πώς αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα για αυτά που έρχονται και αυτά που περιμένουμε».
Κατόπιν, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος έκανε λόγο για την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία «εδώ και δέκα χρόνια προετοιμάζει με τα διεθνή συνέδρια, τις εξελίξεις και τον προγραμματισμό για αυτήν τη χρονιά. Η δική μας συμβολή έχει έναν χαρακτήρα τοπικό στις περιφέρειες, στους δήμους, με την έννοια των τοπικών κοινωνιών, όπου θα πάρουν μέρος και οι άνθρωποι. Θα έχουμε λατρευτικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, που όμως μπορούν, όντως, να συμπορευθούν με το εθνικό πρόγραμμα και θα συμπεριληφθούν στο εθνικό ημερολόγιο. Θα συμμετάσχουμε, επίσης, στη μεγάλη προσπάθεια για το πώς θέλουμε την Ελλάδα. Και σε αυτό η Ορθοδοξία θα είναι παρούσα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δούμε το ρόλο της Εκκλησίας σε αυτή τη μελλοντική πορεία της πατρίδας μας».
Η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο και στον μητροπολίτη Δημητριάδος τον Προπομπό, το συλλεκτικό μετάλλιο το οποίο απεικονίζει τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή.
Στην συνάντηση παρόντες ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Χάρης Κονιδάρης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής και ο Αθανάσιος Καταρτζής, γενικός διευθυντής της επιτροπής «Ελλάδα 2020-2021».