Ο άγριος πόλεμος δασμών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ΗΠΑ και Κίνας, η διαρκής σύγκρουση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και με την Ενωμένη Ευρώπη, αλλά -κυρίως- η στροφή των ηγετών σε «τείχη» και στο δόγμα «η χώρα μου πρώτα» λειτουργούν ως βαρίδι στο παγκόσμιο εμπόριο, την ανάπτυξη και την ευημερία στον πλανήτη.

Ο πλανήτης φοβάται, τα χρηματιστήρια προσπαθούν να μην καταρρεύσουν, το χρυσάφι κινείται πάλι στα 1.489 δολάρια η ουγγιά.

Το σημαντικό όμως είναι ότι το παγκόσμιο εμπόριο κλονίζεται.

Το 2019 θα είναι πιθανότατα η χειρότερη χρονιά για τις διεθνείς εμπορικές ροές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η προειδοποίηση έρχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος υπολογίζει ότι το διασυνοριακό εμπόριο αγαθών θα αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 1,2% έναντι 3% το 2018.

  • Θα είναι ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2009, όταν η παγκόσμια οικονομία ήταν αντιμέτωπη με ύφεση στον απόηχο της πιστωτικής ασφυξίας, που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Οι ειδικοί του ΠΟΕ εκτιμούν ότι το παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να ανακάμψει με ρυθμούς 2,7% το 2020, αλλά σημειώνουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ικανότητα εξομάλυνσης των εμπορικών σχέσεων των μεγάλων του πλανήτη.

Η μεγάλη απειλή παραμένει βεβαίως ο σινο-αμερικανικός «πόλεμος».

Σύμφωνα με οικονομολόγους της Barclays, οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση –12% στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου, ενώ οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην Κίνα το ίδιο διάστημα έκαναν βουτιά –28% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here