Μια σημαντική μέρα για την Ενέργεια της χώρας

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η Ελλάδα σβήνει τον λιγνίτη από τον ενεργειακό της χάρτη. Το φυσικό αέριο εγγυάται την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή όπου η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε αφθονία και με χαμηλό κόστος για να είναι άμεσα διαθέσιμη.

Σήμερα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θεμελιώνεται η πιο σύγχρονη και πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκεί για να εγκαινιάσει το πρώτο μεγάλο βήμα στην απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ενέργειας στην χώρα.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα είναι εκεί δικαιωμένος για τις επιλογές που έκανε χρόνια πριν, για να θεμελιώσει την τέταρτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου, που θα είναι η αποδοτικότερη παράγοντας Ενέργεια σε ανταγωνιστικό κόστος προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας επενδύονται 330 εκατ. Ευρώ για δημιουργηθεί ο πλέον αποδοτικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου της Ευρώπης με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% χάρη στον αεριοστρόβιλο τεχνολογίας “Class H “.

Σε 2 χρόνια από σήμερα στην Βοιωτία θα λειτουργεί μια μονάδα με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από όλα τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβανομένων των 3 σταθμών ενέργειας σε λειτουργία, ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η Mytilineos  έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2028 θα μηδενίσει τη χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε. θα καταργηθεί και η μονάδα της Μελίτης θα επιστρέψει στη μητρική εταιρεία. Κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο θα γίνει και με τη Λιγνιτική Μεγαλόπολης.

Οι μονάδες φυσικού αερίου αναλαμβάνουν την ευθύνη να λειτουργούν ως σταθμοί βάσης, απαραίτητοι μέχρι να έρθει η εποχή που τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), θα ωριμάσουν εμπορικά και τεχνολογικά, ώστε να αντισταθμίσουν το μειονέκτημα της στοχαστικότητας (μη ελεγχόμενης παραγωγής) που αντιμετωπίζουν παντού στον κόσμο αυτές οι πηγές.

Για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, σήμερα απλώς θεμελιώνεται μία ακόμη υπερσύγχρονη μονάδα που θα σταθεί δίπλα στα δύο εργοστάσια που λειτουργούν ήδη στον Αγ. Νικόλαο – μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 444,48 MW και ένας σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ) ισχύος 334 MW.

Μία άλλη μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ) ισχύος 436,6 MW, βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και ανήκει στην Κόρινθος Power, θυγατρική της Mytilineos και της Motor Oil

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here