Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία στον χώρο λιανικών πωλήσεων οικιακών, καταναλωτικών ηλεκτρικών αλλά και ηλεκτρονικών ειδών στην Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο μεγαλύτερος retailer στην Ευρώπη και  δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο, η Media Saturn Holding GmbH που διαχειρίζεται τα καταστήματα Media Markt ενώνει τις δυνάμεις του στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τον όμιλο Olympia που διαχειρίζεται το δίκτυο καταστημάτων Public.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικός ο ρόλος που διαδραματίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Με ταχύτατες διαδικασίες, με βαθιά έρευνα και μελέτη των δεδομένων της αγοράς, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα τις ακροάσεις των εμπλεκόμενων μερών για να δώσει την έγκρισή της μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

  • Ο καθηγητής Ιωάννης Λιανός απολύτως εξειδικευμένος στον συγκεκριμένο τομέα,  ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μόλις πριν από τρεις μήνες, μαζί με την διοικητική ομάδα και σήμερα δίνει θετικά μηνύματα γραφής, επαγγελματισμού και πλήρους κατανόησης του ρόλου που διαδραματίζει η Επιτροπή στην πραγματική οικονομία.

Ήταν Ιούλιος του 2019 όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις, έπεσαν οι υπογραφές και ο Yenal Gokyildirim,  Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου MediaMarktSaturn και Operating Partner  της Ceconomy/MSH με τον Ρόμπυ Μπουρλά, CEO του Ομίλου Olympia ανακοίνωσαν επισήμως τη δημιουργία της νέας κοινής εταιρείας (75% Public-25% Media Markt) που αλλάζει τα δεδομένα στην Ελληνική -και Κυπριακή- αγορά ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών ειδών και λευκών συσκευών.

Με τη συμπλήρωση ενός τριμήνου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι έτοιμη να εκδώσει την απόφασή της για την έγκριση της συναλλαγής, με βασικό κριτήριο της «δεσπόζουσας θέσης» στην αγορά.

  • Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται κλίμα ασφάλειας και προοπτικής σε εκατοντάδες εργαζόμενους , ενισχύεται ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή, αυξάνεται η αγοραστική δύναμη του νέου ομίλου και έρχονται τα πάνω κάτω στην αγορά των λευκών οικιακών συσκευών η οποία από μόνη της ξεπερνά τα 600 εκατ. Ευρώ.

Ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί πάντα προς όφελος του καταναλωτή και της αγοράς.

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδριάζει αύριο, για να εξετάσει την εισήγηση της αρμόδιας υποεπιτροπής η οποία αποφάνθηκε ότι με την συμφωνία αυτή δεν προκαλούνται σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής, με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές τις οποίες αφορά, πρωτίστως στον ευρύτερο κλάδο πώλησης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και στις λοιπές αγορές που δραστηριοποιούνται αμφότερα τα μέρη που συμμετέχουν στην συγκέντρωση (όπως είδη computing, είδη gaming, βιβλία, παιχνίδια, χαρτικά και γραφική ύλη) .

Προφανώς η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Από την άλλη όμως πλευρά, η ταχύτητα, η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα στην έρευνα και την αξιολόγηση αυτής της συμφωνίας, δημιουργεί αυθεντικό αίσθημα ασφάλειας στο ελληνικό επιχειρείν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here