Κλίμα αισιοδοξίας διαμορφώνεται μετά τις συζητήσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, με αυτοκινητοβιομηχανίες από την Ευρώπη και την Ασία, αναφορικά με τους επιπλέον δασμούς που έχουν επιββάλει οι Αμερικανοί.

Από το 2018 η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα για να στηρίξει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αφού ανέβαλε την εφαρμογή αυτού του μέτρου τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ θα πρέπει τώρα να αποφασίσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αν θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, μια απειλή που ανησυχεί ιδίως τη Γερμανία.

Μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτούσε μια νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, λίγες εβδομάδες αφότου εφαρμόστηκαν τιμωρητικοί δασμοί σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2018 οι ΗΠΑ επέβαλαν υψηλότερους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που παράγεται στην ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε με την Ιαπωνία να αναβληθεί η επιβολή δασμών στα ιαπωνικά αυτοκίνητα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το 2018 είχε πετύχει μια συμφωνία με τη Νότια Κορέα, με βάση την οποία η Σεούλ δεσμεύτηκε να ανοίξει περισσότερο την αγορά της στις αμερικανικές εταιρείες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here