Η ιστορία δεν είναι παλιά.

Συμβαίνει σήμερα, στις μέρες της μεγάλης κρίσης, την εποχή που η χώρα ψάχνει για νέες επενδύσεις, νέες δουλειές, ένα καλύτερο μέλλον.

Η αρχή της ιστορίας όμως μας πηγαίνει πίσω. Πολύ πίσω.

Το 2013 μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ από το Υπουργείο Οικονομικών το ακίνητο του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Μικρό-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ), το οποίο περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο.

Το ακίνητο αποτελείται από πέντε κτίρια που κατασκευάστηκαν στη δεκαετία του 1930 και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν επί σειρά ετών από τη Σιβιτανίδειο Σχολή.

Από τότε που μεταβιβάστηκε το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου διατύπωσε προφορικά την επιθυμία του να αποδοθεί στη δημοτική αρχή για …να γίνει …μουσείο Εθνικής Αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι έχει ιστορική αξία γιατί χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη …διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ.

  • Δεν υπάρχει καμία ιστορική πηγή που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Δήμου.

  • Το …μακρινό…2006, το Υπουργείο Πολιτισμού απεφάνθη ότι το ακίνητο δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή του στις «Περί Προστασίας» διατάξεις του Ν. 3028/2002, καθώς δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία.

Το κοντινό κι ανέμελο 2020, πραγματοποιήθηκε νέα αυτοψία από το Υπουργείο Πολιτισμού για τον ίδιο λόγο.

Μετά την ολοκλήρωση της, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε ένα (το κεντρικό κτίριο) από τα συνολικά πέντε κτίρια που βρίσκονται στο ακίνητο ως νεότερο μνημείο.

  • Στις 30 Νοεμβρίου 2021, ξεκίνησε ο τρίτος διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με τον Δήμο Ταύρου Μοσχάτου και τον Δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου για να εξεταστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της δημοτικής αρχής στον διαγωνισμό, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν με επιτυχή κατάληξη για άλλα ακίνητα που διεκδικούνταν από Δήμους.

Ωστόσο, ο Δήμος ουδέποτε προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και να το διεκδικήσει εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών.

  • Στις 18 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την κήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της εταιρείας MRP TAVROS AE, θυγατρική της Ολλανδικής εταιρείας MRP.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες Real Estate στην Ολλανδία, με χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων μόνο στην Ολλανδία.

  • Τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Ταύρου Μοσχάτου, αντί να «καλωσορίσει» την επένδυση, έχει επιλέξει τη σύγκρουση με τον προτιμητέο επενδυτή με σκοπό τον ουσιαστικό «εκτροχιασμό» της αξιοποίησης, επιμένοντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν στο Δήμο, να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ απειλεί ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην προχωρήσει η επένδυση.

Σε μία από τις διαμαρτυρίες οι συγκεντρωμένοι έσπασαν τα λουκέτα της εισόδου και μπήκαν στον χώρο του ακινήτου.

  • Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αλλαγή χρήσεων γης του ακινήτου. Δηλαδή, να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και να μετατραπεί σε κοινωφελή χώρο, στον οποίο θα γίνει και …μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο η στάση του Δήμου έχει θορυβήσει τους Ολλανδούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν αρχίσει πλέον να αμφιβάλλουν για το εάν θα μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος απειλεί ότι δεν θα εκδώσει καμία άδεια για να προχωρήσει η επένδυση και ότι θα προχωρήσει σε αναστολή οικοδομικών αδειών.

Και όλα αυτά για ένα ακίνητο στο οποίο δεν έχει καμία δικαιοδοσία!

Εκτός από την υπονόμευση των επενδυτικών προοπτικών της χώρας, η στάση του Δήμου λειτουργεί και εις βάρος της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής που είναι υποβαθμισμένη.

Η ανάπλαση του ακινήτου από την MRP θα δώσει νέα πνοή δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία με οφέλη για τους κατοίκους φυσικά και τη δημοτική αρχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here