Φίλιππος Καραμέτος

Ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον -όπως διαπιστώσαμε στην εφετινή Beyond– επιφυλάσσει ο κόσμος της πληροφορικής, ο οποίος θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένας τεχνολογικός παρίας, αλλά μπορεί και έχει επιβεβαιώσει ότι πρωτοστατεί στις νέες τεχνολογίες. Οι υγιείς επιχειρήσεις, το καταρτισμένο προσωπικό, οι λαμπρές ιδέες, οι πόροι, όλα συντελούν στο εξής συμπέρασμα: Διανύουμε μία εξαιρετική χρονική συγκυρία για μεγάλες τομές που θα φέρουν την χώρα ακόμη πιο μπροστά.

Η μοναδικΗ στην ΕλλΑδα και τα ΒαλκΑνια με χαρακτηριστικΑ πολυγεγονΟτος καινοτομΙας και τεχνολογΙας εΙναι η Beyond

Το Banks ξεναγήθηκε στην πολυαναμενόμενη έκθεση Beyond στους πάντα φιλόξενους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO.

–>Η BEYOND EXPO συνομιλεί σε διεθνές επίπεδο

Στη Beyond ( 24-26 Μαΐου) συμμετείχαν 170 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 29 startups, οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από Λουξεμβούργο, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Πολωνία και Κύπρο, δυναμική είναι παρουσία των Περιφερειών, ενώ βασικός πυλώνας της έκθεσης είναι η θεματική «Tech 4 People» (Τεχνολογία για τους Ανθρώπους).

H 4η βιομηχανική επανάσταση οδηγεί σε σπουδαίες ανακαλύψεις, οι οποίες έχουν βελτιώσει την καθημερινή ζωή ωστόσο, προκύπτει η ανάγκη για μια πιο ανθρωποκεντρική βιομηχανία.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο στο οποίο εστίασε η φετινή διοργάνωση.

Τι εΙδαμε…

–>Kαλπάζουν οι επιχειρήσεις «Γαζέλες»

H Gizelis Robotics εξάγει τεχνολογία made in Greece. Όποιος χρειάζεται ρομποτικό μηχανολογικό εξοπλισμό, προτείνει το μηχάνημα που απαιτείται. Προσφέρει λύσεις ρομποτικής τεχνολογίας.

Η… Pepper λύνει απορίες, ενώ μπορεί να παραχθεί και σε επίπεδο retail…

Ποιο είναι όμως αυτό το συμπαθές ρομπότ; Το συναντήσαμε δύο φορές, την μία στο περίπτερο του Δήμου Ωραιοκάστρου και την δεύτερη στο κιόσκι της Cactus και της Ακαδημίας ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που συμμετέχει – υποστηρίζει και υποστηρίζεται από το εργαστήριο του τμήματος εκπαιδευτικής πολιτικής LIRES.

Δεν νουθετεί μόνο παιδιά για θέματα ανακύκλωσης αλλά εξυπηρετεί και τους δημότες του Ωραιοκάστρου καθώς υποδέχεται ασθενείς, δίνει σειρά προτεραιότητας, ενημερώνει τους πολίτες για τις δράσεις του δήμου σχετικά με την υγεία και στην περίοδο του covid-19 αναγνώριζε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης από τον ιό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Euroaction, της εταιρείας που ασχολείται με το πρόγραμμα για λογαριασμό του δήμου Ωραιοκάστρου τονίζει ότι σκοπός είναι επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε σχολεία, σε διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις.

Στο σταντ της Cactus S.A. και της Revival Consulting Services S.A. γνωρίσαμε ακόμη πιο κοντά την Pepper η οποία ετοιμάζεται… και προγραμματίζεται ώστε να αποτελεί την καλύτερη βοηθό μας σε παραγγελίες. Λίγη υπομονή…και θα σας εκπλήξει.

Και στο αεροδρόμιο… Η «συνεργασία» των ρομπότ Pepper με τον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκίνησε το 2018, τότε που χρησιμοποιούνταν αρχικά για την υποδοχή των επισκεπτών της χώρας μας από την Κίνα. Επίσης, τα δύο ρομπότ έβαλαν… πλάτη στην πανδημία καθώς είχαν έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο. Έδιναν οδηγίες στους ταξιδιώτες, υπενθυμίζοντας τους να φοράνε μάσκα…

Επόμενη στάση… smart cities…Η MYTILINEOS δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις, την πλατφόρμα, Smart Cities. Με καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές, πρωτοποριακά εργαλεία και προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, «έξυπνες» κοινωνίες, όπου η καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων θα είναι πιο εύκολη και βιώσιμη.

–>Εγκαινιάστηκε η έκθεση καινοτομίας και τεχνολογίας στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και cutting edge τεχνολογιών δημιουργούνται βιώσιμες και «έξυπνες» κοινωνίες με απεριόριστες δυνατότητες προς όφελος των πολιτών. Πόλεις με φιλικές υπηρεσίες που δίνουν εύκολα λύσεις, αλληλεπιδρούν σε όλα τα επίπεδα, προσφέρουν ευκαιρίες, μειώνουν κόστη, σέβονται το περιβάλλον, αλλά πάνω από όλα παραμένουν ανθρώπινες και βιώσιμες.

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και πρωτοποριακό project που παίρνει σάρκα και οστά με την εγγύηση της MYTILINEOS, για πρώτη φορά με την συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας: Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Και ένα news hint… λανσαρίστηκε στην έκθεση η Avocado… Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Mytilineos MAE Τεχνολογικής και Ψηφιακής Καινοτομίας, με διακριτικό τίτλο AVOKADO. Προσεχώς νεότερα με επίσημες παρουσιάσεις, όπως μας είπε στο Banks.com.gr ο Head Of Smart Energy Solutions, κ. Δημήτρης Ορφανός.

Το περίπτερο της Whitefox, ο εντυπωσιακός ψηφιακός θόλος και οι μεγάλες παραγωγές μας κέντρισαν το ενδιαφέρον…

VR και το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε σε άνθρωπο (κινησιολογία) για την animated movie

Στον ίδιο ακριβώς χώρο θα βλέπατε ολόγραμμα του αγωνιστή Παύλου Μελά, ενώ όλη η ιστορία του ελληνικού έθνους περνούσε από μπροστά σας χάρις στο 3d mapping.

Η Whitefox μετρά αρκετά χρόνια παρουσίας και πρόκειται για την εταιρεία πίσω από την πρώτη ελληνική ταινία 3D Animation μεγάλου μήκους, με τίτλο «Καραγκιόζης: The Movie».

Η ταινία προβλήθηκε στους κινηματογράφους και ταξίδεψε έως το Σαν Φρανσίσκο (23 Απριλίου) και το Λος Αντζελες.

Η κα. Αναστασία Μάνου, διευθύνουσα σύμβουλος της «White Fox» (της εταιρείας παραγωγής του «Καραγκιόζης: The Movie») και εκτελεστική παραγωγός της ταινίας μίλησε στο Banks και τόνισε ότι η εταιρεία οπτικοακουστικών παραγωγών επένδυσε στους κατάλληλους ανθρώπους και σε εξοπλισμό, αγκάλιασε την τεχνολογία και πλέον αφηγείται τις ιστορίες της χώρας μας. “Το τελευταίο όνειρο είναι όλες αυτές τις ιστορίες να τις βλέπουμε μέσα από έναν ψηφιακό θόλο που θα έρθει τους επόμενους μήνες τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή επικράτεια, σαν ένα πολύ μεγάλο VR με περιεχόμενο on demand”.

Η ραγδαία αύξηση της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθιστά την Ελλάδα πόλο έλξης διεθνών παραγωγών. Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι ανάγκες για την ανεύρεση ιδανικών τοποθεσιών για γυρίσματα.

Με το #LoockMe επιδιώκεται η δημιουργία ενός καινοτόμου εργαλείου για τη διευκόλυνση όλων των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου στην αναζήτηση τοποθεσιών με έξυπνο τρόπο. Το #LoockMe υλοποιείται από το ΕΚΟΜΕ, το Ινστιτούτο Πληροφορικής FORTH-Institute of Computer Science του ΙΤΕ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, την White Fox S.A., την DBC diadikasia και την AppArt, στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του ΕΠΑνΕΚ ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα 2021-2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής́ Ένωσης.

Μια προσομοίωση αποθήκης, με δύο ρομπότ (σε μικρή κλίμακα προσομοίωσης) που μεταφέρουν πορτοκάλια και μπανάνες, εφαρμογές υγείας και πυρανίχνευσης, τράβηξαν τα βλέμματα των επισκεπτών στην Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond», στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ.

–>Νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο ρόλος τους στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας

To ρομπότ ιδανικό για κέντρα logistics

Μιλήσαμε με τον μηχανικό ρομποτικής και με τον Founder & Managing Director της WINGS ICT Solutions, κ. Κώστα Τσαγκάρη και είδαμε στην πράξη πως δύο αυτοκινούμενα οχήματα (εν προκειμένου o worker και ο assistant) έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν με ασφάλεια εμπορεύματα μέσα και έξω από αποθήκες. Η εταιρία WINGS ICT Solutions έχει δημιουργήσει ρομποτικά συστήματα, τα οποία μεταφέρουν το εμπόρευμα από ένα προκαθορισμένο σημείο Α σε ένα προκαθορισμένο σημείο Β, μειώνοντας τους χρόνους μεταφοράς και αποστολής, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα του προσωπικού.

Παρουσιάστηκαν επιμέρους τεχνολογικές λύσεις και προϊόντα όπως συστήματα: ποιότητα αέρα / πυρανίχνευση AIRWINGS, έξυπνα δίκτυα νερού / ενέργειας / αερίου ARTEMIS, μετακίνηση & parking WINGSPARK, έξυπνες ιχθυοκαλλιέργειες AQUAWINGS, ευφυής γεωργία & ποιότητα τροφίμων AGNES, Logistics & Industry 4.0 WINGSCHARIOT και Ψηφιακή Υγεία STARLIT.

Ψηφιακό πιεσόμετρο, ρολόι με μετρήσεις με μεταφορά data σε ιατρικό φάκελο, ψηφιακό θερμόμετρο, ψηφιακά γυαλιά με χρήση 5G, ιδανικά για τηλεϊατρική
Eπίσης είδαμε…
To Sunnyclist Islander πραγματώνει την ιδέα του ηλιακού ποδηλάτου, του αυτοδύναμου οχήματος που μπορεί να προσφέρει μοναδική οδηγική εμπειρία, ελευθερία και άνεση. Με φωτοβολταϊκή γεννήτρια ισχύος 150W φορτίζει την 700Ah μπαταρία του σε λιγότερο από μία ηλιόλουστη μέρα προσφέροντας έως 50km από τον ήλιο + 50km από τη μπαταρία, σύνολο 100km σε μία μέρα. Το νέο πρωτότυπο αναπτύσεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και επιδοτείται από τη Δράση 4.f.1-«Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, για την προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Τα γεωργικά Drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές. Προσφέρουν στους αγρότες την δυνατότητα εφαρμογής πρακτικών ”Γεωργίας Ακριβείας”. Συνδέονται με κάμερες και συσκευές υψηλής τεχνολογίας, παρακολουθώντας ενδελεχώς τις ασθένειες, τα παράσιτα, την ύδρευση και την λίπανση.Κάνουν την ”δύσκολη” και ”επικίνδυνη” δουλειά, αποδοτικά και με ασφάλεια, ανοίγοντας νέους ορίζοντες
Η IONOS έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός μοναδικού οικοσυστήματος νέων πυρήνων δημιουργίας και καινοτομίας. Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς, Γεωργικά Ινστιτούτα, τμήματα Πειραματικών έργων, Έρευνας και Ανάπτυξης εταιρειών, συνεταιρισμοί Παραγωγών είναι μέλη της ομάδας και αποτελούν αγωγούς δημιουργίας και μεταφορά γνώσης.
Παρούσα και η ΝΕUROPUBLIC που πρωτοστατεί στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, προωθώντας τις έξυπνες πόλεις, την ευφυή γεωργία, με νέα προϊόντα που συμβαδίζουν με τις εξελίξεις και τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τι εiπαν στην Beyond

Eκδηλώσεις και στα 4 stages…

«Τι ωραίο μέλλον έχουμε να ζήσουμε. Σας ζηλεύω εσάς του χώρου. Τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι τα καλύτερα που έχουμε φανταστεί» σημείωσε, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO και συντονιστή πάνελ, κ. Τάσου Τζήκα, για το αν η πληροφορική μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία. Απευθυνόμενος δε στους επιχειρηματίες του κλάδου τόνισε πως θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν ανοιχτές πόρτες, με την κυβέρνηση να φτιάχνει το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνουν τη δουλειά τους.

Πολύ πιο αισιόδοξος από ότι μερικά χρόνια πριν για το μέλλον της πληροφορικής δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Quest, κ. Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας πως έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και την ορατότητα τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία για να πάμε σε μια Ελλάδα που θα πρωτοστατεί στις νέες τεχνολογίες. «Αν αξιοποιήσουμε τον κόσμο, αν αξιοποιήσουμε τους πόρους και επιχειρηματίες που είναι έτοιμοι να πάρουν τα ρίσκα, θα προχωρήσει η χώρα μπροστά και πρέπει να προχωρήσει η χώρα μπροστά» σημείωσε.

Καθοριστικό ρόλο στην οικονομία μπορεί να παίξει η πληροφορική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου εταιρειών Epsilon Net, κ. Ιωάννη Μίχο. Όπως τόνισε μάλιστα, το μεγάλο πλεονέκτημα της πληροφορικής είναι ότι κάθε εποχή που έρχεται ξεκινά τα πράγματα από το μηδέν, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. «Ζούμε σε μια άνοιξη ανάπτυξης του κλάδου» σημείωσε, εκφράζοντας και την πίστη του για τη Θεσσαλονίκη.  

INFO

Η Beyond πραγματοποιήθηκε υπό την οργανωτική ευθύνη των ΔΕΘ-HELEXPO, Be-Best και Industry Disruptors Game Changers.

Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο δήμος Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Η Intracom Telecom και η Mytilineos ήταν φέτος Χρυσοί Χορηγοί. Χορηγοί επίσης η Info Quest Technologies σε συνεργασία με τη Cisco, ενώ υποστηρικτές οι ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ, ΣΕΚΕΕ, ΗΕΤΙΑ, η Samsung, η Dell Technologies, η Infoteam Software, η Advanced Integrated Communication Ltd και η Diversity Charter.

Tο Elevate Greece είναι μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που προσφέρει σε βάθος πληροφορίες με σκοπό να στηρίξει το ελληνικό οικοσύστημα των startups.
Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής συστάθηκε με την με αρ.52546/16-12-2011 απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 211 του Ν. 3852/2010 Καλλικράτης περί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Αττικής. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η προσωρινή αποθήκευση, η επεξεργασία, η μεταφόρτωση, η ανακύκλωση και η εν γένει αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, η λειτουργία σχετικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και αξιοποίησης, καθώς και η αποκατάσταση υφισταμένων χώρων εναπόθεσης (ΧΑΔΑ) εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής

Η Beyond λειτούργησε υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ». 

H Just Go Zero by Polygreen φρόντισε όλον τον χώρο.