H Κυκλική Οικονομία αποτελεί μονόδρομο…

Η Polygreen με έντονο αποτύπωμα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική επέκτεινε την δραστηριότητά της, επενδύοντας στην Ελλάδα και μέσα από το πρόγραμμα Just Go Zero, επαναπροσδιορίζει την έννοια του αποβλήτου, δίνοντας στα υλικά που δεν μας είναι πλέον χρήσιμα μια δεύτερη ζωή.

Το πρΩτο κIνημα κυκλικHς οικονομIας στην ΕλλAδα εIναι γεγονOς!

Μάλιστα, το αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Just Go Zero Tilos που υλοποιεί με επιτυχία η Polygreen στην Τήλο αποτελεί παγκόσμιο case study Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στον πυρήνα της εταιρικής φιλοσοφίας και κουλτούρας της εταιρείας με ιδρυτή τον κ. Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, βρίσκεται το μότο ότι “όλοι είμαστε μέρος της λύσης”. Γι’ αυτό και τo Just Go Zero της πρωτοπόρoυ στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος Polygreen κερδίζει συνεχώς έδαφος σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, μέσα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Το πλάνο και οι δράσεις της εταιρείας, παρά τις αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού και τις συνεχιζόμενες κρίσεις, υλοποιούνται βάσει σχεδίου και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η εξαγορά της ΠΕΡΜΕ HELLAS, μία επένδυση που άνοιξε τον δρόμο της εισόδου της εταιρείας στα logistics.

Η κίνηση αυτή συμπληρώνει ακόμα περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, αποκτώντας σημαντικό πλέον αποτύπωμα και στον τομέα των logistics, αλλά και υποδομές που περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμό αποκομιδής και μεταφοράς αποβλήτων. Η εξαγορά αυτή είναι η δεύτερη, χρονικά, σημαντική επενδυτική κίνηση της εταιρίας για το 2022, μετά από αυτήν της Βασιλακόπουλος Ανακύκλωση Α.Ε. τον περασμένο Μάρτιο.

Το banks.com.gr μίλησε με την κα. Χάρις Μαρκάκη, Customer Experience Director.

Η συνεντευξη

-To Just Go Zero είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που ενστερνίζεται τις αξίες του περιβαλλοντικού κινήματος και συνδράμει τα μέγιστα στο όραμα για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα. Πείτε μας λίγα λόγια για τις ενέργειες και τις λύσεις που παρέχει η Polygreen μέσω του πρώτου κινήματος κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας. 

Στην Polygreen, εργαζόμαστε με όραμα να κάνουμε την Κυκλική Οικονομία, πράξη. Γι’ αυτό και, μέσα από το πρόγραμμα Just Go Zero, επαναπροσδιορίζουμε την έννοια του αποβλήτου, δίνοντας στα υλικά που δεν μας είναι πλέον χρήσιμα μια δεύτερη ζωή. Η υλοποίηση των λύσεων Just Go Zero γίνεται εύκολα σε όλο το εύρος της λειτουργίας μιας επιχείρησης ή τα στάδια μιας εκδήλωσης, ανεξαρτήτως μεγέθους. Παράλληλα, με την κατάλληλη μελέτη, εφαρμόζεται και σε επίπεδο τοπικής κοινότητας, όπως ήδη συμβαίνει στην Τήλο.

Τα πλεονεκτήματα του Just Go Zero είναι πολλά, για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που επιλέγουν να συμμετάσχουν Λειτουργούμε ως ένα One Stop Shop για όλες τις ροές υλικών, όπως είναι τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο), τα οργανικά (υπολείμματα τροφής και καφέ, κάψουλες καφέ, μαγειρικά έλαια) και τα ειδικά (μπαταρίες, λάμπες, μελάνια εκτυπωτή, ηλεκτρικές συσκευές, αποτσίγαρα, ρούχα). Παράλληλα, καταμετρούμε με ακρίβεια το βάρος των προς ανακύκλωση υλικών, γνωστοποιώντας στους πελάτες μας τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Και τέλος, εγγυόμαστε τη σωστή διαχείριση των υλικών σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις.

-Πρώτος μεγάλος σταθμός ήταν για εσάς η Τήλος, όπου ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κέντρο διαχείρισης και ανάκτησης υλικών στη θέση του ΧΥΤΑ. Τι έπεται και ποιος είναι ο επόμενος προορισμός στο μεγάλο αυτό ταξίδι που έχετε ξεκινήσει;

Το αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Just Go Zero Tilos που υλοποιεί με επιτυχία η Polygreen στην Τήλο αποτελεί παγκόσμιο case study Βιώσιμης Ανάπτυξης. Και αυτό γιατί το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων εκτοξεύει τα ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ λειτουργεί πλέον σε μία 100%  zero waste καθημερινότητα. Η Τήλος αξίζει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για άλλες τοπικές, νησιωτικές και μη, κοινότητες. Και, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε από την εφαρμογή του Just Go Zero στην Τήλο, είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το κατάλληλο αντίστοιχο πρόγραμμα σε όποιον δήμο ή κοινότητα το επιθυμήσει.

-Ένα ακόμη σημαντικό σας επίτευγμα ήταν η δημιουργία του Παγκόσμιου Κέντρου για την Κυκλική Οικονομία και τον Πολιτισμό «π» στους Δελφούς, ένας χώρος που όπου πολιτισμός και Περιβάλλον ενώνονται μέσα από ειδκά events, workshops και εκθέσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για την πρωτοβουλία..

Οι Δελφοί ήταν, είναι και θα είναι κοιτίδα πολιτισμού και παγκόσμιο σημείο αναφοράς.  Μεταξύ άλλων, το Δελφικό Παράγγελμα «Μηδέν Άγαν» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την την Polygreen αλλά και την ίδρυση του «π», του Παγκόσμιου Κέντρου Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού. Ο κατάλληλος χώρος για να το στεγάσει ήταν το οίκημα Πικιώνη, γνωστό μέχρι τώρα στην περιοχή και ως «Παβίλιον». Στόχος του «π» είναι η ανάδειξη βιώσιμων πρακτικών και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων για αυτά τα θέματα.

-Ποιο είναι το όραμά σας για την Ελλάδα; Υπάρχει χρονικός ορίζοντας στον στόχο να καταστεί η χώρα ένας σημαντικός κρίκος της αλυσίδας για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα;

Το προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είχε θέσει τον φιλόδοξο στόχο του 50% στην ανακύκλωση υλικών. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα βήματά μας προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να είναι σταθερά και γοργά. Μια χώρα χωρίς απόβλητα είναι το αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι όλοι είμαστε μέρος της λύσης. 

-H τεχνολογία αποτελεί στις μέρες μας αρωγό σε τέτοιου είδους ενέργειες και η Polygreen δεν θα μπορούσε παρά να συμβαδίσει με τις εξελίξεις. Τι προσφέρει και πώς συνδράμει το Just Go Zero app στην επιτάχυνση των διαδικασιών ανακύκλωσης;

Το Internet of Things εισέρχεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και η ανακύκλωση δεν αποτελεί εξαίρεση. Βάσει αυτού, το Just Go Zero app προσφέρει αυτοματοποιημένη, real time ζύγιση των υλικών που συλλέγονται και προωθούνται προς περαιτέρω επεξεργασία. Οι συμμετέχοντες στο Just Go Zero (επιχειρήσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, διοργανωτές εκδηλώσεων) έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αναλυτικό report με  μετρήσιμα δεδομένα. Στο report, εκτός από την ποσότητα των υλικών και τη συχνότητα συλλογής τους, μπορούν να δουν μια πλήρη αποτύπωση της δραστηριότητάς τους, του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, με πλήρη διαφάνεια για όλα τα δεδομένα που τους αφορούν. 

-Γιατί είναι καλό για μια επιχείρηση να κάνει στροφή στην κυκλική οικονομία και ποια οφέλη θα αποκομίσει από την ένταξή της στο Just Go Zero;

Στην πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η Κυκλική Οικονομία είναι μονόδρομος. Η αξία των υλικών και των προϊόντων επεκτείνεται στον χρόνο, τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται και η προστιθέμενη αξία που παράγεται ωθεί δυναμικά την οικονομία. Τη σημασία αυτής της μετάβασης αρχίζουν πλέον να ενστερνίζονται και οι επιχειρήσεις, και για αυτό όλο και περισσότερες μας εμπιστεύονται στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων τους.  Το Just Go Zero είναι ο πλέον κατάλληλος συνεργάτης όχι μόνο για την εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας αλλά και για την προσφορά λύσεων που εκπαιδεύουν τους εργαζόμενους και τους διευκολύνουν να συμμετέχουν. Ας θυμόμαστε πάντα ότι το περιβάλλον και η ανθρώπινη υγεία είναι για όλους μας προτεραιότητα και οι μικρές καθημερινές μας συνήθειες εγγυώνται την προστασία τους. 

-Σε τι βαθμό εκτιμάτε ότι ο Έλληνας γνωρίζει και ενστερνίζεται τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και του zero waste; 

Στη χώρα μας, η ορθολογική συλλογή και διαχείριση των αποβλήτων δεν αποτελεί κοινή πρακτική για την πλειοψηφία. Τα αποτελέσματά μας είναι κατά πολύ χαμηλότερα από αυτά του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρειάζεται να επιταχύνουμε τη συλλογική προσπάθεια. Αυτό ακριβώς όμως είναι που βλέπουμε ως πρόκληση στην Polygreen: Την ευκαιρία να προσφέρουμε τις λύσεις, τις υποδομές και την εκπαίδευση στη βιώσιμη διαχείριση που θα κάνουν τη συνετή απόρριψη, εύκολη επιλογή για όλους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ