της Βικτώριας Μακρή

Τη διελκυστίνδα των σχέσεων Βίκτωρ Όρμπαν- Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι. Με ιδιαίτερα καυστικά και επιθετικά σχόλια απαντά ο Όρμπαν στους επικριτές του αφού δεν δίστασε να τους αποκαλέσει «χρήσιμους ηλίθιους» που υπηρετούν την Αριστερά.

Η ουγγρική κυβέρνηση τελικά ανακοίνωσε τον τερματισμό της εκστρατείας αφισοκόλλησης, που απεικόνιζε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατηγορώντας τον ότι στηρίζει την παράνομη μετανάστευση, έπειτα από την θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε στις Βρυξέλλες και τους κόλπους του ΕΛΚ, με το πρόσχημα της ολοκλήρωσης της εκστρατείας.

Παρ’όλα αυτά, η κόντρα Όρμπαν- ΕΛΚ δεν φαίνεται να αναχαιτίζεται.

Ο Βίκτωρ Όρμπαν δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απασχολήσει την Ευρώπη και το ΕΛΚ με τις απόψεις και τις συμπεριφορές του. Πολλές φορές στο παρελθόν φαίνεται να είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων αλλά κυρίως του ίδιου το κόμματος που ανήκει στην Ευρώπη, εξαιτίας των δηλώσεων του ενάντιων των μεταναστών και των προσφύγων, όπως «οι μετανάστες απειλούν τον χριστιανισμό» και της άρνησης του για μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Οι ακραίες και λαϊκιστικές του αντιλήψεις, ενόχλησαν έντονα το φιλελεύθερο, χριστιανοδημοκρατικό και κεντροδεξιό ΕΛΚ, που κάθε άλλο παρά ενστερνίζεται τις απόψεις του Όρμπαν , ενώ οι συζητήσεις για την αποπομπή του ολοένα και φουντώνουν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η τελευταία ανοιχτή επίθεση του Όρμπαν στον Γιούνκερ με την παραπλανητική-κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή-εκστρατεία αφισοκόλλησης, με το σύνθημα « Έχεις και συ το δικαίωμα να ξέρεις τι ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες!» , αναφερόμενος στα σχέδια της Κομισιόν για την μετανάστευση.

Συσπειρωμένο ενάντια στον Όρμπαν φαίνεται να απάντησε το ΕΛΚ, ενώ οι συζητήσεις για την αποπομπή του είναι πιο έντονες από ποτέ. Ήδη δώδεκα κόμματα ζήτησαν κυρώσεις ακόμη και την αποπομπή του,όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε αναστολή της συμμετοχής του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ με επιστολή που έστειλε την Δευτέρα. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος ενώ δήλωσε σε συνέντευξη του πως ο Όρμπαν «ακολουθεί λάθος πολιτικό δρόμο». Το μέλλον του Όρμπαν προβλέπεται δυσοίωνο εντός του ΕΛΚ, το οποίο θα συγκληθεί να αποφασίσει στις 20 Μαρτίου.

Ωστόσο, ακόμη και μια οριστική αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν είναι αναμφίβολο αν θα ωφελήσει την Ευρώπη. Η απομάκρυνση του από το ΕΛΚ θα μπορούσε να τον οδηγήσει στην συσπείρωση του με ακροδεξιά κόμματα που στέκονται ενάντια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την συνένωση του με άλλες ακραίες λαϊκιστικές φωνές κατά της Ευρώπης και των αξιών της, τον ‘’εχθρό’’ των φιλοευρωπαίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here