Οριακή βελτίωση στην αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας αποτυπώνει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με το ΕΒΕΑ να επαναφέρει τη διενέργεια τακτικών ερευνών, που θα διενεργούνται ανά τετράμηνο με στόχο την διεξαγωγή διαχρονικών συμπερασμάτων για την πορεία της εθνικής οικονομίας και των οικονομικών των νοικοκυριών.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία PULSE, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε ότι “οι αποτυπώσεις της έρευνας αποδεικνύουν ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους στην κοινωνία και την οικονομία.

Ωστόσο, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, προκύπτει μία οριακή, σε σχέση με αντίστοιχες έρευνες, βελτίωση του κλίματος αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που εκφράζουν σχεδόν οι τρεις στους δέκα, ενώ μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει (34%) στους συμμετέχοντες στην έρευνα για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι αρνητικές απαντήσεις εξακολουθούν ακόμη να υπερτερούν σημαντικά των θετικών, με μόνη εξαίρεση την ικανότητα οριακά της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων (52%) να αποπληρώσουν φέτος τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Καταφανής είναι η απαίτηση των πολιτών για την ανάγκη αύξησης των μισθών, αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στους ζωτικούς τομείς παιδείας, υγείας και ασφάλειας, αλλά και την ανάγκη για ενίσχυση  των επενδύσεων στη χώρα, γεγονός που δίνει το στίγμα της κοινωνίας προς τον πολιτικό κόσμο, για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής που θα δίνει προοπτικές στην οικονομία, με έμφαση στην κοινωνική συνοχή.
Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά μας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να επεξεργαστούν δημιουργικές προτάσεις και πολιτικές, για να ξεπεράσουμε οριστικά την κρίση. Για να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε βαθιές αλλαγές. Χρειάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης, της Παιδείας και της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Χρειάζεται ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας, διαρθρωτικές αλλαγές για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αύξηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν να ζουν κάτω από το  όριο της φτώχειας. Είναι ώρα, λοιπόν, να αφήσουμε στην άκρη την οξύτητα και το διχασμό και να ξεκινήσουμε τη δουλειά.
Το κλίμα πολιτικής όξυνσης που έχει δημιουργηθεί, κάθε άλλο παρά διευκολύνει την προσπάθεια της χώρας να κάνει το επόμενο βήμα. Μια προσπάθεια που παραμένει δύσκολη και γι’ αυτό απαιτεί σχέδιο, συναίνεση και γενναίες αποφάσεις.

Ο Επιμελητηριακός κόσμος ήταν και θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτείας για ανάπτυξη και ευημερία”, κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here