Μπορεί η κρίση του κορωνοϊού να είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, ωστόσο η ναυτιλία αναμένεται να χαράξει και πάλι τον δρόμο της ανάκαμψης.

Απτό παράδειγμα η Safe Bulkers του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου η οποία μπορεί εν μέσω κορωνοϊού να δέχθηκε πλήγμα, λόγω του περιορισμού των δραστηριοτήτων της, ωστόσο ο κ. Χατζηιωάννου ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Μετά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2020 ο πρόεδρος της εταιρείας, Δρ. Λουκάς Μπαρμπαρής σχολίασε: «Ευχαριστούμε τα πληρώματά μας, καθώς χρειάστηκε να μείνουν στα πλοία και να εκτελούν τα καθήκοντά τους περισσότερο απ’ ότι συνήθως, στη διάρκεια του παγκόσμιου lockdown. Η εταιρεία μας είναι καλά προετοιμασμένη για την κρίση που διανύουμε, έχοντας ρευστότητα 127,2 εκατ. δολαρίων στις 29 Μαΐου 2020, “σφιχτά” λειτουργικά χαρακτηριστικά, ομαλό προφίλ χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια και δυνατότητα σύναψης μακροχρόνιων χρονοναυλώσεων, που παρέχουν προοπτική για τις μελλοντικές ταμειακές ροές».

Οικονομικά αποτελέσματα-συμφωνίες

Η Safe Bulkers για το α’ τρίμηνο παρουσίασε ζημίες 9,9 εκατ. δολαρίων, έναντι κερδών 5,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιπλέον κατέγραψε περιορισμό καθαρών κερδών 5%, τα οποία ανήλθαν σε 45,7 εκατ. δολάρια έναντι 48,3 εκατ. δολαρίων πέρυσι, ενώ τα έξοδα ταξιδιών διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολάρια έναντι 3 εκατ. δολαρίων.

Εκτός από την ρευστότητα που διαθέτει, η Safe Bulkers έχει κλείσει από τον Μάιο συμβόλαια χρονοναύλωσης

  • διάρκειας πέντε ετών για τρία panamaxes, χωρίς συστήματα scrubbers, με ακαθάριστα ημερήσια ναύλα 11.750 δολ. για τα δύο πρώτα χρόνια.  Τα επόμενα τρία χρόνια τα ακαθάριστα ημερήσια ναύλα θα καθορίζονται σύμφωνα με την πορεία του Baltic Exchange Kamsarmax Index.
  • διάρκειας 11 έως 13 μηνών, για ένα post-panamax, χωρίς scrubbers. Τα ημερήσια ναύλα θα καθορίζονται με βάση την πορεία του δείκτη Baltic Exchange Kamsarmax Index (BPI-82 5TC).

Αυτές οι συμφωνίες αναμένεται να αποφέρουν στην εταιρεία, σύμφωνα με εκτιμήσεις με βάση τα στοιχεία του δείκτη BPI-82 5TC, ακαθάριστα έσοδα ύψους 54,7 εκατ. δολαρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here