του Βάιου Κρόκου

Αναμενόμενες χαρακτηρίζονται οι πιέσεις σε έσοδα και κέρδη από το κλειστά καταστήματα το πρώτο τρίμηνο του έτους για τον ΟΠΑΠ, ωστόσο οι online δραστηριότητες κατέγραψαν τρίμηνο – ρεκόρ με σημαντική ανάπτυξη.

Η επαναλειτουργία της αγοράς και η επιστροφή στην «κανονικότητα» γεμίζουν ικανοποίηση την διοίκηση, η οποία αναθεώρησε ανοδικά την αρχική πρόταση για μέρισμα χρήσης 2020 στα €0,55 έναντι €0,45 προηγουμένως. Σημειώνεται πως στο α’ τρίμηνο έλαβε χώρα και η πλήρη ενοποίηση με την Kaizen Gaming. Επίσης, στις 24 Μαϊου αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά και τα VLTs.

Αυτά αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στα οικονομικά στοιχεία α΄ τριμήνου που δημοσιοποίησε η εταιρεία αλλά και στο μήνυμα του CEO, κ. Jan Karas. Όπως αναφέρει:

«Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι online δραστηριότητες μας κατέγραψαν ένα τρίμηνο-ρεκόρ, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη, ενώ στον τομέα του retail, τα έσοδα επηρεάστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, από το lockdown και το κλείσιμο των καταστημάτων των δικτύων μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι τόσο για την επαναλειτουργία των καταστημάτων ΟΠΑΠ από τις 12 Απριλίου, όσο και για την επικείμενη επανέναρξη της δραστηριότητας των παιγνιομηχανημάτων (VLTs)»

«Όσον αφορά στις επιδόσεις μας, οι αρχικές ενδείξεις για τις retail δραστηριότητες μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, ενώ ταυτόχρονα, οι online δραστηριότητες μας παραμένουν ισχυρές. Κοιτάζοντας μπροστά, δέσμευση μας παραμένει να παρέχουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στους πελάτες μας, σε όλα τα κανάλια, προετοιμάζοντας το έδαφος για να προσφέρουμε μια κορυφαία εμπειρία στους πελάτες μας, κατά τα επικείμενα μεγάλα στοιχηματικά γεγονότα όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου», σημειώνει.

Αναλυτικά οι αριθμοί:

Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 2021 διαμορφώθηκαν στα €174,2εκ. μειωμένα κατά 46,9% σε ετήσια βάση λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και με μόλις 40% του δικτύου να επαναλειτουργεί το Φεβρουάριο. Οι διαδικτυακές δραστηριότητες κατέγραψαν ρεκόρ τριμήνου, ενισχυμένες από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming.

Το μικτό κέρδος (από παιχνίδια) μειώθηκε το α’ τρίμηνο 2021 κατά 38,2% και διαμορφώθηκε σε €75,6εκ. (Q1 2020: €122,4εκ.) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων και της δυσανάλογης εισφοράς επί του GGR της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ» ώστε να πληροί το ελάχιστο ετήσιο συμβατικό όριο των €50εκ.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το α’ τρίμηνο 2021 μειώθηκαν κατά 29,0% στα €61,3εκ. (Q1 2020: €86,4εκ.) ή μείωση 43,8% σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα στο α’ τρίμηνο 2021.

Λειτουργικά έξοδα α’ τριμήνου 2021 στα €76,1εκ. έναντι €57,7εκ. στο α’ τρίμηνο 2020, αλλά μειωμένα κατά 14,8% σε σχέση με πέρυσι σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και την επίδραση της πλήρους ενοποίησης της Kaizen Gaming.

Τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου 2021 διαμορφώθηκαν στα €10,3εκ. μειωμένα κατά 71,1% (Q1 2020: €35,5εκ.) ή ζημιές ύψους €1,9εκ. σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα.

Ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα €552,8εκ. και δείκτη Καθαρός Δανεισμός / LTM EBITDA στο 2.4x(2.6x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων).

Σημαντική ενίσχυση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων για ακόμα ένα τρίμηνο σε συνδυασμό με την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming.

Από τις 12 Απριλίου τα καταστήματα ΟΠΑΠ στην Ελλάδα επαναλειτούργησαν με περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η δραστηριότητα VLTs αναμένεται να επανεκκινήσει στις 24 Μαΐου.

Μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε ανοδικά την πρότασή του προς τη Γενική Συνέλευση για το μέρισμα χρήσης 2020 στα €0,55 έναντι €0,45 αρχικά.

Επιπτώσεις από τον κορωνοϊό (COVID-19) και επαναλειτουργία καταστημάτων

Από το ξέσπασμα του κορωνοϊού (COVID-19), ο ΟΠΑΠ παρακολουθεί στενά και υιοθετεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του, ώστε να διασφαλίσει την επιχειρησιακή του συνέχεια και τη γρήγορη επάνοδο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και στην Κύπρο μόλις απελευθερωθούν πλήρως οι περιορισμοί.

Το δίκτυο των καταστημάτων παρέμεινε κλειστό για σχεδόν ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο του 2021 με αποτέλεσμα να παρουσιάσει σημαντική μείωση των εσόδων του, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, επηρεάζοντας έτσι και την κερδοφορία του. Ταυτόχρονα, οι online δραστηριότητες σημείωσαν σημαντική αύξηση σε συνδυασμό και με την αυξημένη συνεισφορά της Kaizen Gaming.

Μετά από σχετική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, και σε συνέχεια της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα καταστήματα ΟΠΑΠ σε όλη την Ελλάδα επαναλειτούργησαν στις 13.04.2021. Οι πλανόδιοι πωλητές, άρχισαν να διανείμουν ξανά τα προϊόντα της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. (ΣΚΡΑΤΣ και Λαχεία) από την ίδια ημερομηνία. Η Ιπποδρομιακή δραστηριότητα στο Μαρκόπουλο Park ξεκίνησε στις 17.05.2021, ενώ τέλος τα καταστήματα παιγνιομηχανημάτων VLTs αναμένεται να επαναλειτουργήσουν στις 24.05.2021. Η καθολική άρση των περιορισμών (lockdowns) και η επαναλειτουργία των καταστημάτων συνοδεύτηκε από σταδιακή ανάκαμψη των εσόδων.

Ανοδικά αναθεωρημένη πρόταση για τη διανομή μερίσματος χρήσης 2020 – Επιλογή Επανεπένδυσης μερίσματος (Scrip dividend)

Μετά την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε να αναθεωρήσει ανοδικά την πρότασή του στην επερχόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση στις 17 Ιουνίου 2021 αναφορικά με τη διανομή για τη χρήση 2020 μεικτού μερίσματος ύψους €0,55 ανά μετοχή (έναντι €0,45 ανά μετοχή αρχικά). Υπενθυμίζεται ότι υπό την αίρεση της έγκρισης της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 13.07.2021, ενώ η έναρξη πληρωμής στους δικαιούχους μετόχους θα ξεκινήσει στις 03.08.2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here