Γράφει η «ξενοδόχος»

Έχοντας ήδη τρία ξενοδοχεία σε Κρήτη και Σαντορίνη, ο όμιλος Μεταξά έφθασε στο τέλος του 2018 να μετράει στο δυναμικό του 669 εργαζομένους, την ίδια στιγμή που η κοινωνική του συνεισφορά για το ίδιο έτος αντιστοιχεί αγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.

Για το 2018, τα τρία ξενοδοχεία του Metaxa Hospitality Group (Tui Magic Life Candia Maris, Creta Maris στην Κρήτη και το πιο πρόσφατο και πολυβραβευμένο Santo Maris Oia στη Σαντορίνη) είχαν συνολικά 396.650 διανυκτερεύσεις, ενώ ήδη ο όμιλος έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την επόμενη επένδυση στη Σαντορίνη, τη νέα πολυτελή μονάδα που θα είναι έτοιμη για τη θερινή σεζόν του 2020.

Σύμφωνα με τον πρώτο ενοποιημένο απολογισμό βιωσιμότητας του ομίλου για το 2018, η κοινωνική του συνεισφορά  την περασμένη χρονιά έφθασε τα 24,86 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,99 εκατ. ευρώ αφορούν το προσωπικό, 753 χιλ. ευρώ το Δημόσιο, 3,44 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, 369 χιλ. ευρώ σε ΟΤΑ, και 14,3 εκατ. ευρώ σε ενδο-επιχειρησιακές παραμέτρους (επενδύσεις, αποσβέσεις κ.τ.λ.).

Τα τρία ξενοδοχεία του ομίλου διαθέτουν 1.023 δωμάτια, με έναν συνολικό αριθμό εργαζομένων  στους 669 (ισομερώς κατανεμημένους- 328 άνδρες- 341 γυναίκες), ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών (263 εργαζόμενοι). Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα  σύμβουλος του Metaxa Hospitality Group, κ. Ανδρέα Μεταξά,

  • «η  έννοια της βιωσιμότητας ενσωματώνεται  οριζόντια σε κάθε δραστηριότητα των ξενοδοχείων μας, αλλά και σε κάθε έκφανση της επενδυτικής στρατηγικής μας».

Ενδεικτικά, ως προς την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η πολιτική εφοδιασμού και προμηθειών του Metaxa Hospitality Group βασίζεται στην εμπιστοσύνη στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Το 2018 προμηθεύτηκε περίπου το 70% των πρώτων υλών και προϊόντων από την ελληνική αγορά, συνεισφέροντας συνολικά 2,24 εκατ. ευρώ στην εθνική και τοπική οικονομία.

  • «Το 2018 ο όμιλος συνεργάστηκε με 113 τοπικούς παραγωγούς τροφίμων, ενδυναμώνοντας την οικονομία της Κρήτης και της Σαντορίνης, και προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα της ελληνικής γης και την ελληνική γαστρονομία», αναφέρουν οι επιτελείς του ομίλου.

Ο όμιλος στοχεύει στην αποδοτική χρήση της ενέρ­γειας, μειώνοντας την κατανάλωση συμβατικών πηγών ενέργειας και αυ­ξάνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά, το Μetaxa Hospitality Group έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών για τη θέρμανση του νερού, έτσι ώστε η ετήσια εξοικονόμηση, σε περίοδο λειτουργίας εξι μη­νών, ανέρχεται σε 3.319.000 kWh/περίοδο, που αντιστοιχεί περίπου σε 318.000 lt υγραερίου. Επιπλέον, έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση συστήματος ανάκτησης ενέργειας από τα συστήματα κλι­ματισμού και εξαερισμού των κοινόχρηστων χώρων με στόχο την θέρ­μανση ή την ψύξη αντίστοιχα του νερού κοινής χρήσης.

Στο κομμάτι της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων, με δεδομένες τις μεγάλες ανάγκες ειδικά κατά τους θερινούς μήνες στη νησιωτική χώρα, ο όμιλος επενδύει σταθερά σε συστή­ματα και τεχνολογικές λύσεις που συνδυαστικά στοχεύουν στην αυτάρκεια των ξενοδοχειακών μονάδων- ενδεικτικά στις δράσεις εξοικονόμησης νερού, υπάρχει αυτόματο νυχτερινό πότισμα των εκτάσεων πρασίνου του ξενοδοχεια­κού πρασίνου, με στόχο να αποφευχθεί το γεγονός ότι το νερό εξατμί­ζεται κατά 30% τις πρωινές ώρες με ηλιοφάνεια.

Η ιστορία του ομίλου ξεκινάει πίσω στο 1975, όταν ο αείμνηστος Νικόλαος Μεταξάς αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία ποιοτικών τουριστικών καταλυμάτων. Σχεδόν 45 χρόνια μετά, στην Κρήτη το χαρτοφυλάκιο του ομίλου περιλαμβάνει τα πολύ γνωστά Creta Maris Hotel και ΤUI Magic Life Candia Maris καθώς και το συνεδριακό κέντρο Creta. Από το Μάιο του 2016 στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου προστέθηκε το νεόδμητο ξενοδοχείο 50 δωματίων Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στην Οία της Σαντορίνης, το οποίο είναι και το πρώτο πιστοποιημένο boutique hotel στη χώρα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκρίθηκε και μία ακόμη επένδυση του ομίλου από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στην Κρήτη, για τη μικτή τουριστική επένδυση συνολικού ύψους περί τα 150 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here