Ο ελλαδικός φαρμακευτικός Όμιλος της Meditrina κατέθεσε επίσημα αίτηση εισαγωγής στη Ν.Ε.Α. Αγορά του Χ.Α.Κ. ( www.neaxak.com ), με σύμβουλο την Capital Markets Experts AE (www.camex.gr ).

Συγκεκριμένα, αίτηση εισαγωγής κατέθεσε η Holding Ομίλου, η οποία σκοπεύει στην εισαγωγή 45.000.000 μετοχών, ονομαστικής αξίας δέκα λεπτών του ευρώ, στο ταμπλό της αγοράς.

Βασικοί μέτοχοι είναι οι διδάκτορες Φαρμακευτικής κ.κ. Αλέξανδρος Αλεξίδης και Δημήτριος Σπυριούνης. 

Ο Όμιλος της Meditrina εστιάζει αφ’ ενός στο εμπόριο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πρωτότυπων σκευασμάτων, oυρολογικών, δερματολογικών, γυναικολογικών, παθολογικών, ογκολογικών, ανοσοποιητικών, αλλά και στο R&D συμπληρωμάτων διατροφής  και medical devices/ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων, όπως αλοιφές, ρινικά σκευάσματα κ.α. .

Το δυνατότερο προϊόν του Ομίλου από πλευράς πωλήσεων είναι το Lithoren, το οποίο διατίθεται σε δέκα χώρες. Στο προϊοντικό pipeline υπάρχουν ακόμη δύο ουρολογικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα τοποθετηθούν στην αγορά πιθανότατα τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς προστέθηκαν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο αρκετά νέα προϊόντα, δερματολογικά και γυναικολογικά, ιατροτεχνολογικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής. 

Ο Όμιλος ξεκίνησε το 2003 στην Ελλάδα, όταν ιδρύθηκε η Meditrina Pharmaceuticals. To 2004 ακολούθησε η ίδρυση της  Synapsis Trading στην Κύπρο και στη συνέχεια ο Όμιλος επεκτάθηκε εμπορικά, τόσο σε χώρες της Βαλκανικής (Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Κόσοβο, Ρουμανία), όσο και της Αν. Ευρώπης (Ρωσία, Μολδαβία).

Σήμερα, έχει εμπορικές θυγατρικές εταιρείες στη Ρουμανία (Solartium Romania), στη Μολδαβία (Solartium Moldova) και την Κύπρο, η holding εταιρία, η Μeditrina Cyprus Plc, εδρεύει επίσης στη Μεγαλόνησο, ενώ ετοιμάζεται για άμεση επαναδραστηριοποίηση με ίδρυση θυγατρικής και στη Βουλγαρία. 

Η Meditrina, σε πρώτη φάση δεν συνδέει την εισαγωγή στο Χ.Α.Κ. με την άντληση κεφαλαίων, αλλά επιδιώκει την διεύρυνση της διεθνούς της αναγνωρισιμότητας και της αξιοπιστίας, την οποία μπορεί να της προσφέρει η απόκτηση του χρηματιστηριακού ISIN, η επίτευξη στρατηγικών συνεργασιών με άμεση στόχευση και στις υπόλοιπες αγορές της Αν. Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή και σε επόμενη φάση, αν κριθεί αναγκαίο, η άντληση επενδυτικών κεφαλαίων μέσω του χρηματιστηρίου ή ακόμη και η μετοχική συμμετοχή κάποιου στρατηγικού επενδυτή. 

Στο πλαίσιο των εταιριών του Ομίλου απασχολούνται περισσότερα από 60 άτομα και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του 2020 ανήλθε στα 9.000.000€, από τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται στο εξωτερικό, κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας.

Πρόκειται για την 15η αίτηση εισαγωγής στη Ν.Ε.Α. Αγορά του Χ.Α.Κ. που καταθέτει η Capital Markets Experts A.E. .

Η αγορά της Ν.Ε.Α. του Χ.Α.Κ.

Στο πλαίσιο της Ν.Ε.Α. είναι εισηγμένες 47 εταιρίες, από τις οποίες όμως, οι 5 πλέον είναι σε αναστολή και οι 42 διαπραγματεύονται κανονικά. Από αυτές, 1 είναι ολλανδική, 1 μαλτέζικη, 2 αγγλικές,  9 ελληνικές, 33 κυπριακές και 1 από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Από τις 47 μετοχές, οι 45 διαπραγματεύονται σε ευρώ και οι 2 σε βρετανικές λίρες. Παράλληλα, πέραν της αίτησης της Meditrina, οι υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου έχουν σε εξέταση τις αιτήσεις ακόμη πέντε εταιριών : της Henan Wandi Minerals Public Company Ltd, κινεζικών συμφερόντων με εμπλοκή σε ορυχεία άνθρακα, της Eosolar Public Company Ltd και της Wopnar Public Company Ltd, αμφότερες εμπορικές εταιρίες με έδρα την Κύπρο, τη Fos Holdings Plc, μητρική Ομίλου με έδρα τη Μ. Βρετανία, με θυγατρικές στο χώρο του franchising, των επενδύσεων σε βιβλιοπωλεία και της ιατρικής έρευνας και βιοτεχνολογίας και τέλος της Mr. Pengu Public Company Ltd, τεχνολογικό startup, κάτοχος της εφαρμογής MR PENGU και η οποία στοχεύει στην άντληση 3 εκ. ευρώ. Η τελευταία μάλιστα είναι γνωστή, καθώς διαφημίζεται στις φανέλες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της αγοράς δραστηριοποιούνται 60 Σύμβουλοι Εισαγωγής, από τους οποίους μόλις 16 είναι ενεργοί. Στην πρώτη θέση, από πλευράς εισαγωγών εταιριών, παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια η Capital Markets Experts, η οποία μετρά 14 εισαγωγές, ακολουθούμενη από τη Sharelink με 8.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here