Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η GMM στην ελληνική αγορά με το Global Green Energy Fund, όπως και τα tailor-made Αμοιβαία Κεφάλαια, παρουσιάζει, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Ηλίας Γεωργουλέας, ιδρυτής του Ομίλου Global Money Managers Ltd και διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού ομίλου Global Group SA.

Η GMM είναι από τις πρώτες Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕΚΑ & ΟΕΕ) που ιδρύθηκαν στην Κύπρο. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον όμιλο…

Ο Όμιλος GMM αποτελείται από δύο κυπριακές Εταιρείες Διαχείρισης, που έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου:

-Την GMM Global Money Managers Ltd, με έτος ίδρυσης το 2013 και

-Την GMM Global Money Managers AIFM Ltd, με έτος ίδρυσης το 2019
Είναι Διαχειριστής σε 14 Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) όλων των βασικών κατηγοριών επένδυσης (Μετοχικά, Ομολογιακά, Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια και Fund of Funds) και σε περισσότερους από 50 Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) όλων των κατηγοριών (Renewable Energy, Tourism, Food and Beverage, Real Estate, Shipping, Hospitality).

Ο Όμιλος GMM έχει περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ κεφάλαια υπό διαχείριση και εμπειρία άνω των 25 ετών των διαχειριστών και μελών της επενδυτικής επιτροπής.

Ο Όμιλος αποσκοπεί στην κάλυψη των επενδυτών αναγκών όλων των επενδυτών, ιδιωτών και θεσμικών, τόσο στην Κύπρο όσο και στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι μέλος του International Capital Markets Association (ICMA) και του Cyprus Investment Funds Association (CIFA).

Ποια είναι η παρουσία του Ομίλου GMM στην Ελλάδα;

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της GMM, συμμετέχοντας στον θεσμό Fund Managers’ Awards σε Ελλάδα και Κύπρο, βραβεύτηκαν 18 φορές μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις στην εξαετία 2017-2022.

Ειδικότερα, το 2021 και 2022, η GMM Global Money Managers συγκαταλέχθηκε στις 6 κορυφαίες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Το μικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Geraistos σημείωσε απόδοση που ξεπέρασε το 90% στην τριετία 9/2020-9/2023.

Τα Αμοιβαία Κεφάλαια (ΟΣΕΚΑ) της GMM διατίθενται και στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα έλαβε άδεια από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και διατίθεται και σε ιδιώτες επενδυτές, για ποσά ανώτερα των 100.000 ευρώ, το καινοτόμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ΟΕΕ) Global Green Energy Fund, που, με επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στοχεύει σε μια ετήσια μερισματική απόδοση 5%, που ήδη απολαμβάνουν οι επενδυτές του.

Ποια είναι η αποτίμησή σας για την πορεία που καταγράφει ο τομέας των Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο;

Η Κύπρος έχει αναπτύξει σημαντικά τον θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση (AUM) έχουν αυξηθεί από 2,7 δισ. ευρώ το 2016 σε 10,5 δισ. ευρώ το 2023. Ειδικότερα, ο Όμιλος GMM αυτήν τη στιγμή διαχειρίζεται 830 εκατ. ευρώ.

Παρά την πανδημία του Covid-19 και τον υψηλό πληθωρισμό, η Κύπρος είναι τόπος εγκατάστασης και επιλογής των asset managers. Είναι η ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος. Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει τάση για εγκατάσταση στη μεγαλόνησο fund managers από χώρες όπως η Ινδία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία κ.ά.

Η Κύπρος είναι ένα διασυνοριακό κέντρο από διεθνείς επενδυτές. Η αφετηρία της συγκεκριμένης αγοράς ξεκίνησε τα τελευταία 10 χρόνια ως ένα από τα πρώτα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέφερε την οδηγία για τους διαχειριστές Εναλλακτικών Κεφαλαίων στην εθνική νομοθεσία. Αυτό συντέλεσε στη ραγδαία αύξηση των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων και έχει γίνει ηγέτιδα χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ποιους τομείς πραγματοποιούνται οι περισσότερες επενδύσεις στην Κύπρο και από πού προέρχονται οι επενδυτές;

Η Κύπρος προσφέρει ανταγωνιστικές δομές, ένα οικονομικό και αποδοτικό ολοκληρωμένο πακέτο επενδυτικών κεφαλαίων. Στη συγκεκριμένη αγορά οι επενδυτές τοποθετούν στρατηγικά εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια σε τομείς όπως ναυτιλία, ενέργεια, ακίνητη περιουσία, τουρισμό, με αυξανόμενη επιρροή στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Για τον ναυτιλιακό κλάδο είναι κορυφαίο κράτος ως προς τη φιλοξενία στόλου υπό τη σημαία της. Στον ενεργειακό τομέα, η Κύπρος έχει προσελκύσει σημαντική προσοχή μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της. Συγκεκριμένα, διάφορες πολυεθνικές και επενδυτικά σχήματα έχουν εγκατασταθεί και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της GMM για την ελληνική αγορά;

Όπως ανέφερα και προηγούμενα, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημά μας είναι η διάθεση του μοναδικού Global Green Energy Fund σε Ελλάδα και Κύπρο.  Μοναδικό γιατί επενδύει και κατέχει το ίδιο το Αμοιβαίο Κεφάλαιο υδροηλεκτρικά έργα που ανήκουν, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στους μεριδιούχους του! Δεν αγοράζει ομόλογα ή μετοχές τρίτων, όπως κάνουν άλλα πράσινα fund.  Μοναδικό επειδή, έχοντας κλείσει 20ετείς εγγυημένες συμφωνίες πώλησης ρεύματος με τον ΔΕΔΔΗΕ (83-100 ευρώ/mwh), εισπράττει σταθερό έσοδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μοιράζει μέρισμα σταθερά 5% το έτος (με εξάμηνη χρηματική καταβολή).

Καθώς τα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν έχουν εγγυημένη απόδοση και οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές, δεν μπορούμε να μιλάμε για εγγυημένες αποδόσεις. Η αλήθεια είναι ότι το τι απόδοση θα έχει το κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο εξαρτάται από την απόδοση που βγάζει το περιουσιακό στοιχείο στο οποίο επενδύει.

Σεβόμενο το περιβάλλον, το Global Green Energy Fund αποτελεί ένα ενεργό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας, που συμβάλλει ενεργά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Σκοπός του είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη των επενδυτών για θετικές αποδόσεις και σταθερά έσοδα από μερίσματα, μέσα από επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια!
Μέρισμα 5% έχει ήδη καταβληθεί στους επενδυτές του τόσο για το 2022 όσο και για το πρώτο εξάμηνο του 2023 (ετησιοποιημένο).

Η εκτίμησή μας είναι ότι, με την ολοκλήρωση της κατασκευής και του επόμενου αδειοδοτημένου υδροηλεκτρικού έργου των 6MW στην Πελοπόννησο, η απόδοση προς τους επενδυτές μας θα ξεπεράσει το 6%.

Επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι επενδύουμε στην πραγματική οικονομία… Real Economy, Real Asset, Real Value Fund. Με στόχο την επίτευξη σημαντικής υπεραξίας σε ετήσια βάση, το επενδυτικό ταμείο μας Real Value Investment Fund επενδύει σε επιχειρηματικές ιδέες της πραγματικής οικονομίας, όπως στην αναβίωση του ελληνικού ελαιώνα και την παραγωγή βρώσιμης ελιάς και ελαιόλαδου, στην αναπαλαίωση και τουριστική ανάπτυξη παραδοσιακών ξενώνων στο Πήλιο, στην ελληνική γαστρονομία, με τρία εστιατόρια σε κεντρικά σημεία επίσης στο Πήλιο, καθώς και στις ΗΠΑ μέσω της εταιρείας εστίασης Greek From Greece (GFG).

Επιπροσθέτως, το Fund επενδύει στην πληροφορική, σε εταιρείες στρατηγικού μετασχηματισμού τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς επίσης σε δύο υδροηλεκτρικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα.
Το ανωτέρω Αμοιβαίο Κεφάλαιο (ΟΕΕ) διατίθεται, επί του παρόντος, μόνο στην κυπριακή αγορά.

Τι είναι τα tailor-made ΟΣΕΚΑ Αμοιβαία Κεφάλαια;

Tailor-made εννοούμε ένα εξατομικευμένο Αμοιβαίο Κεφάλαιο που δημιουργεί μια ΑΕΔΑΚ για ένα νομικό πρόσωπο (π.χ. ασφαλιστική εταιρεία, ΤΕΑ ή μεγάλη επιχείρηση), στο οποίο μπορεί ο πελάτης να εισφέρει όλες τις επενδύσεις του (μετοχές, ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις κ.τ.λ.) μέσα σε αυτό. Επιπλέον, μπορεί να απολαμβάνει επαγγελματική διαχείριση σύμφωνα με τους εξατομικευμένους επενδυτικούς του στόχους.
Ο Όμιλος GMM μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δημιουργίας tailor-made Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς έχει δεκαετή πορεία επιτυχούς διαχείρισης περισσότερων από 65 AIF & UCITS και την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών και των επαγγελματικών ταμείων.

Γιατί κάποιος επενδυτής να κάνει tailor-made Α/Κ στην Κύπρο;

Γενικά, είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ενός tailor-made A/K, διότι, με τον τρόπο αυτό, μηδενίζονται οι φόροι των χρηματοοικονομικών προϊόντων, καθώς όταν εμπεριέχονται μέσα στα Αμοιβαία Κεφάλαια δεν φορολογούνται:

Τα έσοδα από μερίσματα μετοχών
Τα έσοδα από κουπόνια ομολόγων
Οι τόκοι καταθέσεων
Οι υπεραξίες

Στην Κύπρο, η φορολογία του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ είναι μηδέν, ενώ αντιθέτως, για παράδειγμα, στα μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια στην Ελλάδα ο φόρος ενεργητικού, σήμερα, ανέρχεται σε 0,87%.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο σημερινό περιβάλλον;

Το γεγονός ότι το συνολικό ενεργητικό της παγκόσμιας αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ξεπερνά τα 60 τρισ. ευρώ δείχνει τον ρόλο και τη δυναμική εξέλιξη του κλάδου.
Τα Αμοιβαία Κεφάλαια έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα, λόγω της ευελιξίας τους. Είναι πράγματι ελκυστικό για τον επενδυτή να μπορεί με ευκολία να επενδύει σε διαφορετικά νομίσματα ή χρηματοοικονομικά προϊόντα (ομόλογα, μετοχές, παράγωγα) διαφορετικών οικονομιών, ανεπτυγμένων ή αναδυομένων χωρών, σε πράσινη ενέργεια κ.ά., με μικρό κεφάλαιο (από 1.000 ευρώ).

Η επιτυχία του θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σε μεγάλο βαθμό, έγκειται στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους, η καλύτερη διαφοροποίηση του κινδύνου καθώς και η στενά εποπτευόμενη λειτουργία τους, που εγγυάται την προστασία των επενδυτών.

Παρά τη μεγάλη αύξηση του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη. Αυτή εκτιμώ ότι θα προέλθει από τη σταδιακή διαχειριστική ενεργοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων. Στην Ελλάδα, το ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων ανήλθε στα 13 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2023, που είναι μόνο το 6,8% του ελληνικού ΑΕΠ.

Υπάρχει ανάγκη αλλαγής στον τρόπο σκέψης των πολιτών, καθώς πρέπει να επενδύουν είτε σε ατομικούς λογαριασμούς Αμοιβαίων Κεφαλαίων είτε περαιτέρω στα συνταξιοδοτικά ταμεία που ανήκουν, ώστε να αποκτήσουν στο μέλλον μια αξιοπρεπή σύνταξη. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τις νέες εισφορές ασφαλισμένων μπορούν να δημιουργήσουν δικά τους Αμοιβαία Κεφάλαια ή να αγοράσουν μερίδια ήδη υπαρχόντων Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Η GMM έχει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να παρέχει στην αγορά προϊόντα private equity που επενδύουν σε κλάδους της πραγματικής οικονομίας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Γεωργία, ο Τουρισμός, η Εστίαση κ.ά.

Είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση σε κάθε εταιρεία ή Ταμείο που χρειάζεται δικό της/του εξατομικευμένο ΟΣΕΚΑ Αμοιβαίο Κεφαλαίο (white label). Τα white label της GMM έχουν το ελάχιστο δυνατό κόστος, το πιο ανταγωνιστικό στην αγορά, και μηδενική φορολόγηση στο ενεργητικό τους. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να συνδυάζουν σταυροειδείς πωλήσεις από το υπάρχον πελατολόγιό τους σε μια μεγάλη γκάμα επενδυτικών προϊόντων της GMM και υψηλές αμοιβές από bonus, προμήθειες εισόδου και αμοιβή διαχείρισης.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις αγορές το 2024;

To 2024 αναμένεται να έχει δύο ειδών προκλήσεις: Η πρώτη πρόκληση είναι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, μιας και ήδη έχουμε σε εξέλιξη δύο πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Η δεύτερη πρόκληση είναι το μέτωπο του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.
Στη μετοχική αγορά, αυτό που αρχικώς αναμενόταν διεθνώς σαν «ομαλή προσγείωση», μπορεί να εξελιχθεί σε μια ήπιας μορφής ύφεση, εφόσον οι προβλέψεις για χαμηλότερη κερδοφορία επαληθευτούν. Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και τα στοιχεία του πληθωρισμού είναι κρίσιμα για τα επόμενα τρίμηνα.

Στην ομολογιακή αγορά, τα διεθνή εταιρικά και κρατικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, που υποαπόδωσαν το 2023, αναμένεται να αντιδράσουν θετικά όταν τερματιστεί η ανοδική κίνηση των επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών.

Στην Ελλάδα, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην ελληνική εγχώρια αγορά, καθώς και να μειώσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και το περιθώριο απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών κυβερνητικών ομολόγων.

Το επόμενο στοίχημα είναι η αναθεώρηση της τοπικής χρηματιστηριακής αγοράς από αναπτυσσόμενη σε ανεπτυγμένη, κάτι που αναμένεται εντός του προσεχούς έτους.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ