Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου ECOCITY FORUM 2018 με θέμα «Κυκλική Οικονομία στις Έξυπνες Πόλεις», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μεταξύ 3-5 Οκτωβρίου και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ιδρυτή του ECOCITY, Θάνου Ζαφειρόπουλου. 

Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στην απαίτηση για υιοθέτηση μιας νέας  αντίληψης  για συνεργασία και σύμπραξη  δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αποδοχής αλυσιδωτών συνεργασιών μεταξύ παραγωγικών τάξεων, ακαδημαϊκού τομέα και πολιτών. Η ανάπτυξη υποδομών και η θεσμοθέτηση δικτύων συνεργειών αποτελεί το στοίχημα των βιώσιμων αειφόρων πόλεων.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν συνολικά 320 συμμετέχοντες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 82 ομιλίες και παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την Επιστημονική Επιμέλεια του ECOCITY FORUM 2018 είχε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τον Καθηγητή Νίκο Μουσιόπουλο επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ολοκληρωμένη παρουσίαση και ανταλλαγή ιδεών, αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνογνωσίας, αλλά και επιτυχημένων εφαρμογών ανά τον κόσμο. Παράλληλα, συμμετείχαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι από Πανεπιστήμια και Ερευνητικούς φορείς από την Ελλάδα, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κλπ.), αλλά και από το εξωτερικό το Πανεπιστήμιο του Αivero Πορτογαλία, Ulm Γερμανία, Τζώρτζ Ουάσινγκτον ΗΠΑ, BCIT Καναδά κα.

Μέσα από εποικοδομητικές διαδικασίες διαλόγου με τη συμμετοχή του ακροατηρίου, αλλά και μέσα από τις ειδικά σχεδιασμένες συζητήσεις, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα που αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της προώθησης των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Συνεδρίου ήταν η παρουσία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών της Δημόσιας  Διοίκησης, της Παραγωγής, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των Πολιτων,  στην προσπάθεια για τη μετάβαση προς την Κυκλική Οικονομία.

Αρχίζοντας από την Πολιτεία, ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος , με την περιεκτική ομιλία του ανέλυσε τα έργα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα για την στρατηγική και τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και προκλήσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, με μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση, η Ειδική Γραμματέας ΕΣΠΑ, κ. Ευγενία Φωτονιάτα, χαρτογράφησε αναλυτικά όλα τα διαθέσιμα και προβλεπόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δημόσιους φορείς, τους Δήμους αλλά και τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων στην Κυκλική Οικονομία.

Στο μήνυμά του ο κ. Gaetano Leone, Συντονιστής της UNEP/MAP τόνισε ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευκαιρίες οικονομικού περιεχομένου που παρουσιάζονται στις πόλεις, εντείνει το φαινόμενο της αστυφιλίας και αυξάνει τις προκλήσεις για αντιμετώπιση των ζητημάτων στέγασης, μετακινήσεων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επέκτασης των αστικών δομών και δημόσιας Υγείας.  Ένα νέο σχέδιο για τις Μεσογειακές πόλεις  θα μπορούσε να είναι η διέξοδος στα παραπάνω θέματα, ένα σχέδιο ανάπτυξης  κυκλικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση  σχεδιάζεται η ατζέντα 2030 για τις Αειφόρες Πόλεις.

Σημαντικότατη και η παρουσία αλλά και οι ομιλίες των εκπροσώπων τεσσάρων ακόμη Υπουργείων, αλλά και σειράς φορέων και οργανισμών, όπως η ΜΟΔ, το ΤΕΕ, το ΤΠΔ, η ΕΤΒΑ, η ΕΕΔΣΑ, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε πολλαπλώς, με ξεχωριστή την ομιλία του “γκουρού” της διαχείρισης αποβλήτων, κ. Γιώργου Κρεμλή, που παρουσίασε το νέο νομοθετικό πακέτο κυκλικής οικονομίας, τις προκλήσεις αλλά και τις προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ροές.

Με παρούσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας, με την λεπτομερή ομιλία του κ. Τζιτζικώστα για τον περιφερειακό σχεδιασμό, όσο και Δήμων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού (Αυστρία, Πορτογαλία, Καναδάς κλπ.). Με το μήνυμά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης  έθεσε το ζήτημα της συνεργασίας όλων των φορέων επί τάπητος.

Οι επιχειρήσεις, τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, οι σύνδεσμοι, η ΕΤΒΑ, οι ΔΕΚΟ, η Ένωση Ξενοδόχων Ελλάδος, οι βιομηχανίες και οι μονάδες μεταποίησης παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές, καινοτόμες εφαρμογές, υποδείγματα βιομηχανικής συμβίωσης και οικολογικού σχεδιασμού προϊόντων, αναλύοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα και τις ανάγκες στήριξης που υπάρχουν για τη μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας.

Οι διεθνείς οργανισμοί, οι κοινωνικοί φορείς και οι ΜΚΟ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια πρόκληση, στην οποία η κοινωνία των πολιτών καλείται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων, το European Environmental Bureau, το ΕCOS, το Τransport & Εnvironment, οι Φίλοι της Φύσης, η Μεσόγειος SOS, το CISD, αλλά και ο Αμερικανικός Οργανισμός Ecocity Builders, ήταν μερικοί μόνο από τους πολυάριθμους φορείς  που παρέστησαν και κατέθεσαν σημαντική εμπειρία και γνώση.

Στα πλαίσια του συνεδρίου διεξήχθη διαγωνισμός καινοτόμων ιδεών με τη συνεργασία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Την απονομή στις επικρατέστερες καινοτόμες ιδέες έκανε η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ευγενία Φωτονιάτα.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμισθεί ότι κατά  τις εργασίες του ECOCITY FORUM 2018 εξελίχθηκαν τα περιεχόμενα και οι θεματικοί τομείς για την δημιουργία του Εγχειριδίου Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο ίσως βήμα μέχρι σήμερα για την εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας. Για την υλοποίησή του συνεχίζεται η εργασία περισσοτέρων των 20 συντελεστών, εκπροσώπων όλων των προαναφερόμενων εμπλεκομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Υπήρξε δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξής του και πιλοτικού ελέγχου ώστε να παρουσιαστεί στο World Summit 2019 όπου θα συμμετάσχει εκπροσώπηση του ECOCITY.

Το ECOCITY θα είναι παρόν στο Διεθνές Συνέδριο του Οργανισμού Ecocity Builders, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2019 στο Βανκούβερ του Καναδά. Εκεί θα γίνει και η παρουσίαση του Εγχειριδίου και θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την πιλοτική εφαρμογή του.

Με βάση την πολύτιμη εμπειρία του πρώτου τόσο περιεκτικού Συνεδρίου, το ECOCITY έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει το επόμενο ECOCITY FORUM για την Κυκλική Οικονομία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2020.

* * * * * *

Για τη διοργάνωση του συνεδρίου εξασφαλίστηκαν συνέργειες και συμμαχίες απαραίτητες για την ανάπτυξη και την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας. Συγκεκριμένα συνεργάστηκαν τα Υπουργεία: Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Οικονομικών & Ανάπτυξης και ειδικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς επίσης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο οργανισμός Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Νομού Θεσσαλονίκης, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Δήμων «Κλεισθένης».

Επίσης, στο ECOCITY FORUM 2018 συνέπραξαν οι παραγωγικές τάξεις με τους εκπροσώπους τους Τεχνικό Επιμελητήριο τμήμα Βορείου Ελλάδος, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο τμήμα Βορείου Ελλάδος καθώς και τα δίκτυα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων The European Environmental Bureau (EEB), Transport & Environment (T&E), ECOS, Φίλοι της Φύσης, Μεσόγειος SOS και το PAN-Europe.

Ως χορηγοί επικοινωνίας δραστηριοποιήθηκαν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το ΧΡΗΜΑ, η DIRECTION ΑΕ (Re:CSR και news magazine Business), το AutoΤρίτη, το MotoΤρίτη, το Πράσινο Σπίτι, το Natura NRG, η ΕΡΤ3 και οι 102fm και 95,8fm και ως χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας οι BusinessNews.gr, CSRnews.gr, energyworld, Economia Publishing.

Το ECOCITY FORUM 2018 “ Κυκλική Οικονομία στις Έξυπνες Πόλεις» πραγματοποιήθηκε με Χορηγό την ΔΕΗ ΑΕ, Υποστηρικτές οι εταιρίες ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ΤΟΥΟΤΑ, COMBATT, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και SANI Resort AE και Αρωγούς τις EMISSIA, SUN LIGHT Recycling και PolyEco.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here