Το πρόβλημα είναι πλέον μεγάλο και η παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ήταν επιβεβλημένη.

Το πρώτο βήμα συναινετικό. Τα επόμενα θα είναι καταλυτικά για τη λειτουργία της αγοράς.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ δίνει χρονικό περιθώριο 20 ημερών σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τους Διαχειριστές του συστήματος και τους Δήμους.

Τα προβλήματα ρευστότητας κάποιων παρόχων, είναι τεράστια και ήδη έχει δημιουργηθεί μια «τρύπα» 520 εκατ. ευρώ στην αγορά.

Πολλοί Πάροχοι παίρνουν … άτοκα δάνεια… από τους Δήμους και τους Διαχειριστές της αγοράς (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) για να καλύψουν τα κενά ρευστότητας που προκαλεί ο συνδυασμός υψηλών τιμών χονδρικής και καθυστερήσεων από τους πελάτες τους.

Οι Δήμοι έχουν στείλει εξώδικα στους Παρόχους, προειδοποιώντας για δικαστικές ενέργειες, δηλαδή για την έκδοση διαταγών πληρωμής και θα έστελναν τα ονόματα τους στον Τειρεσία.

Κάποιοι πάροχοι πλήρωσαν τις οφειλές τους αμέσως και στο ακέραιο. Οι υπόλοιποι όμως αδιαφορούν.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πήρε εντολή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα «για άμεση και αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Προμήθειας».

Η ΡΑΕ έχει καλέσει σε ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα τις εταιρείες που εμφανίζουν ανεξόφλητες οφειλές σε διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) και δήμους, στις οποίες και αναμένεται να θέσει τελεσίγραφο αποπληρωμής με την απειλή να τις θέσει εκτός αγοράς.

Η συσσώρευση ανεξόφλητων οφειλών συνεχίστηκε ολόκληρο το χειμώνα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Για την πλειοψηφία των εταιρειών του κλάδου οι υψηλές τιμές ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά μετέτρεψαν την θεωρητικά εύκολη και προσοδοφόρα, οικονομική δραστηριότητα του παρόχου ενέργειας, σε μια πολύ ακριβή και οδυνηρή διαδικασία που απαιτεί για πολλούς και συνεχόμενους μήνες αυξημένα κεφάλαια κίνησης.

Κάποιες επιχειρήσεις βρήκαν κεφάλαια κίνησης, μεταφέροντας χρέη στους διαχειριστές και παρακρατώντας τα τέλη των Δήμων που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οι εκτός διακανονισμού ανεξόφλητες οφειλές προς τους διαχειριστές ξεπερνούν σήμερα, τα 270 εκατ. ευρώ:

  • 211 εκατ.€ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
  • 50 εκατ. € στον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης)
  • 10 εκατ. € στον ΑΔΜΗΕ. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)

Αν συνυπολογιστούν και τα άνω των 150 εκατ. ευρώ τέλη που πέντε εταιρείες του κλάδου έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, αλλά δεν έχουν αποδώσει στους δήμους, και περί τα 100 εκατ. ευρώ που φέρεται να χρωστάει ο ΑΔΜΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς, μιλάμε για μια «μαύρη τρύπα» στην αγορά άνω των 500 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here