Οι Έλληνες πολίτες γλίτωσαν περισσότερες από 1,2 δισ. επισκέψεις στις υπηρεσίες του κράτους το 2022 χάρη στις ψηφιακές συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω του gov.gr.

Από χθες υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης προσωπικής επιχείρησης μέσω του gov. gr μέσα σε πέντε λεπτά.

Στόχος είναι σε τέσσερα χρόνια όλες οι συναλλαγές με το Δημόσιο να είναι ψηφιακές.

Χθες, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε η πλατφόρμα www.diadikasies.gov.gr, που θα λειτουργήσει ως πύλη ενημέρωσης για τις δράσεις που υιοθετούνται με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ μέσω αυτής πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν διαδικασίες που κρίνουν ότι πρέπει να απλοποιηθούν

Νέα μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο για το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε “μίλησαν μεταξύ τους” 772.128.757 φορές, καταγράφοντας αύξηση άνω του 35% σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα, οι ψηφιακές συναλλαγές των προηγούμενων ετών ανέρχονται σε:

– 8,8 εκατομμύρια το 2018
– 34 εκατομμύρια το 2019
– 94 εκατομμύρια το 2020
– 567 εκατομμύρια το 2021

Στις ψηφιακές συναλλαγές αθροίζονται:

  • οι ψηφιακές υπηρεσίες, δηλαδή η ταυτοποίηση των πολιτών σε ένα πληροφοριακό σύστημα με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ή web banking, και οι διαλειτουργικότητες, η ανταλλαγή, δηλαδή, πληροφοριών μεταξύ υπηρεσιών και μητρώων του Δημοσίου χωρίς άλλη ενέργεια από πλευράς του πολίτη πέρα από τη χορήγηση της συγκατάθεσής του.

Φέτος στις ψηφιακές συναλλαγές, συνυπολογίζονται διακριτά και οι λεγόμενες ψηφιακές “οικονομικές” συναλλαγές.

Πρόκειται για περιπτώσεις που ο πολίτης έχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες του οικονομικού τομέα εκτός προτύπου oAuth 2.0 (φορολογικές, τελωνειακές, πόθεν έσχες κ.λπ.). Οι συγκεκριμένες συναλλαγές πλέον αποτυπώνονται αναλυτικότερα για την ακριβέστερη παρακολούθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας, μετά την αναβάθμιση των υποδομών και υπολογιστικών εργαλείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που καθιστά τεχνικά ευχερή τον ακριβή υπολογισμό τους, και μετρήθηκαν στα 455 εκατομμύρια το 2022.

Έτσι, για πρώτη φορά οι ψηφιακές συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο. Αναλυτικά οι ψηφιακές συναλλαγές κατ’ έτος:

Νέα εκτίναξη των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο το 2022 - Ξεπέρασαν το 1,2 δισεκατομμύρια

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε:

  • “Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο από το 2021 στο 2022 έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Και, κυρίως, επιβεβαιώνει τη διαρκή ψηφιακή πρόοδο της χώρας από την ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κάθε ψηφιακή συναλλαγή είναι μια αναμονή σε ουρά που δεν έγινε. Έτσι, υπολογίζεται ότι το 2022 κάθε πολίτης κατά μέσο όρο απέφυγε περισσότερες από 100 ουρές. Αυτό είναι το αποτύπωμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτή είναι η εφαρμογή στην πράξη του οράματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κράτος σύγχρονο, ψηφιακό, φιλικό για τον πολίτη”.

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε:

  • Για μία ακόμα χρονιά έχουμε σημαντική αύξηση στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο, με διακριτή κατηγοριοποίηση για την ακριβέστερη παρακολούθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Με όφελος την εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και ενέργειας για τους πολίτες, σημαντική μείωση της περιττής γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση πόρων για τη Διοίκηση. Υλοποιώντας τη στρατηγική του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήδη κάναμε και θα συνεχίζουμε να κάνουμε ευκολότερη κάθε πτυχή της αλληλεπίδρασης πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here