“Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης. Πολιτικές για την ψηφιοποίηση, τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, τη διακυβέρνηση και τις λειτουργίες” τέθηκαν στο επίκεντρο του Panel ΙΙ του 5ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin24 με συντονιστή τον Panayiotis Elia, Policy Advisor on Pension & Financial Affairs, European Association of Paritarian Institutions.
Ομιλητές στο πάνελ ήταν οι κ.κ. Simone Miotto, Executive Director, European Association of Paritarian Institutions (AEIP), Dr. Francesco Briganti, Secretary General of the Cross Border Benefits Alliance-Europe (CBBA-Europe), CEO and Founder of the Employee Benefits and Welfare Institute (EBWI), Member of EIOPA’s Occupational Pensions Stakeholder Group (OPSG) και Dimitris Zafeiris, Head of Risks and Financial Stability Department, European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA).
Κληθείς να σχολιάσει την πτυχή της αναλογικότητας και τις ανησυχίες που προβάλλουν τα μέλη της AEIP ο κ. Simone Miotto τόνισε τη σπουδαιότητα να υπάρξει ένα κεφάλαιο επί της αναλογικότητας στην γνωμοδότηση της EIOPA και οι συμβουλές να αφορούν ζητήματα που έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα στην οδηγία. “Ένα από αυτά είναι η επάρκεια της ίδιας της οδηγίας ως προς την αναλογικότητα”. Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ανέφερε 3 “καλούς λόγους ύπαρξης της αναλογικότητας”:
“Στην γνωμοδότηση θα δουμε ότι τα περισσότερα AIOPs αφορούν μικρομεσαίους οργανισμούς. Βλέποντας τα διαφορετικά δεδομένα των ΤΕΑ, όλα συγκλίνουν κάπου στην περίπτωση των παγίων και της έκθεσής τους. Θα πρέπει να σκεφοτύμε ότι ένα μοντέλο δεν ταιριάζει παντού”.
“Ένα δεύτερο στοιχείο” συνέχισε “αφορά στη διαδικασία ενοποίησης του κλάδου, με τα τελευταία δεδομένα που έχουν εκδοθεί να ανφέρουν ότι το 2016 υπήρχαν 113000 επαγγελματικά ταμεία, πλέον έχουμε μια μείωση. Η ενοποίηση έχει θετικό αντίκυπο υπό την έννοια της εποπτείας.
Καταλήγοντας, ανέφερε: Η αιτία αυτής της σιαδικασίας ενοποίησης είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νομοθετημάτων που διέπουν αυτά τα ταμεία. Προσφατα υπάρχει μια τάση νομοθέτησης και οριζοντίως, έχουμε και πολλα νομοθετήματα που αφορούν και τα επαγγελματικά ταμεία”.
Σχετικά με τα το ζήτημα της μεγαλύτερης συμμετοχής των οφελουμένων στη λήψη αποφάσεων με πιο ουσιώδη τρόπο, ο Dr. Francesco Briganti σχολιασε: H εμπλοκή μελών και δικαιούχων με κάποιον τρόπο στη λήψη αποφάσεων στα ΤΕΑ είναι λογική και τεκμηριωμένη. Βασικά συμφωνούμε σε αυρό. Σημειώνουμε το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία η συμμετοχή των μελών ισχύει και υπάρχει ειδικά σε χώρες όπου τα ταμεία αναπτύχθηκαν αρκετά. Οι κοινωνικοί εταίροι είναι οι καταλληλότεροι να συμμετέχουν στη δαικυβέρηνση των ταμείων. Αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί σε εθνικό επίπεδο βασει του εκάστοτε εργατικού νόμου. Σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, το 1/3 των καταπιστευμάτων αντιπροσωπεύονται από τα μέλη τους. Θα έπρεπε να υπάρχει καλή δεξιότητα και κατανόηση εκ μέρους αυτών που τα διαχειρίζονται. Πρέπει να λάβουν υπόψη τους τους κινδύνους, εκεί δεν βλέπω κάποια αντικρουόμενα στοιχεία αλλά κάποιες παθογένεις. Στον AIOP 1 υπήρχε ήδη ρύθμιση του προγράμματος εισφορών, πλεόν ορίζονται οι εισφορές ωες μια επιπλέον προϋποθεση το ίδιο πρέπει να ισχύει και σε επίεπδο οφέλους. Και εκεί χρειαζόμαστε τους κατάλληλους ανθρώπους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας”.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Dimitris Zafeiris εστίασε στους κινδύνους. “Θα πρέπει να βλέπουμε ότι ο κίνδυνος ρευστότητας στα ΤΕΑ είναι διαφορετικός από το liquidity risk σε άλους τομείς όπως πληρωμές κλπ. Σε κάθε περίπτωση το να μιλάμε για καθε διαφορετικο κλάδο, αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα περιγράφεται στους όρους AIOPs, με περιγραφές ρευστοποίησης…. Θα πρέπει εδώ να τονίσω πως όταν τρέχουν γρηγορότερα τα επιτόκια, μπορεί να κερδίσεις από πλευράς κεφαλαίου, αλλά χάνεις πολλά όσον αφορά την ρευστότητα και το περιθώριο κόστους.
Προανήγγειλε δε ότι γνωμοδοτήσεις θα υπάρξουν σχετικά με το τι περιμένετε με τους επόπτες σε κάποια σημεία της αγοράς”.
©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι