Στην προηγούμενη γενική συνέλευση των μετόχων, την περασμένη εβδομάδα, τα στελέχη της Attica Bank έδιωχναν τους δημοσιογράφους (!!) από το κτίριο γιατί “υπήρχαν ειδικές συνθήκες και καταστάσεις.

Τελικά μάθαμε το γιατί.

Εμφανίσθηκε ο …”σύμβουλος” της Τράπεζας (και της κυβέρνησης εντελώς συμπτωματικά) Rothschild και ζήτησε νέα αναβολή ώστε να λύσει ορισμένα ζητήματα σχετικά με την ….αύξηση κεφαλαίου που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η Attica Bank, νέα δεν είναι αλλά μόνη είναι και ψάχνει απεγνωσμένα στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να διαμορφωθούν τα ποσοστά όλα των μετόχων μέχρι το 32,9%.

Στις 21 Μαΐου, η διοίκηση της Attica Bank είχε ανακοινώσει ότι η δρομολογημένη αύξηση κεφαλαίου έως του ποσού των 197,97 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε κατά 44,90%, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 88,9 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 70 εκατ. ευρώ είχε εισφέρει ο ΕΦΚΑ ως μεγαλομέτοχος με ποσοστό 50,6%.

Ωστόσο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να ελέγχουν περισσότερο από 33% του μετοχικού κεφαλαίου μιας τράπεζας. Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους “θεσμούς”, το επιπλέον του 33% με το οποίο θα βρισκόταν ο ΕΦΚΑ μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου να μεταφερθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ΤΧΣ, κατά πληροφορίες, έφτανε να κατέχει 10% με 15%. Πάντως, για την ώρα, το μόνο που έχει… μεταφερθεί είναι ποσοστό 10% από τον ΕΦΚΑ στο ΤΣΜΕΔΕ, ενώ μόνο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή θα μπορούσε να λύσει το “γόρδιο Δεσμό”.

Η Rothschild λέει ότι έχει δεχθεί όχι μία ούτε δύο αλλά 3 προσφορές από υποψήφιους επενδυτές τόσο για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας όσο και για την αγορά του τιτλοποιημένου πακέτου κόκκινων δανείων NPLs, ύψους 700,5 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το fund Aldridge –το οποίο είχε εξαγοράσει το πρώτο πακέτο “κόκκινων” δανείων της Αttica Βank ύψους 1,3 δισ. ευρώ–, το μικτό σχήμα Pimco-Qualco-Oaktree και το βρετανικό fund Duet. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι για τις δύο ανοιχτές διαδικασίες (Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και πώληση χαρτοφυλακίου NPLs), αφού αυτές δεν πρέπει να σχετίζονται…

Μεθαύριο Τετάρτη 25 Ιουλίου, επαναλαμβάνεται η γενική συνέλευση των μετόχων. Θα επιτρέψουν άραγε την είσοδο σε δημοσιογράφους; Ή μήπως πρέπει να αγοράσουμε 10 μετοχές (αξίζουν λιγότερο από ένα παγωτό του δρόμου) για να θαυμάσουμε από κοντά πως λειτουργούν οι κυβερνητικοί εγκάθετοι με τους τεχνοκράτες σε μια “μη συστημική” τράπεζα;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here