Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την υπόθεση Folli Follie

0

Tο ξαφνικό “χτύπημα” του Quintessential Capital Management μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο όχι μόνο για τους -μικρούς και μεγάλους- μετόχους της Folli Follie αλλά -κυρίως- και για την προσπάθεια όλων των δυναμικών και εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Η αποκαλυπτική έκθεση του -αμερικανικού, ισραηλινής διαχείρισης- hedge fund καταλογίζει όργιο κακοδιαχείρισης και παραπληροφόρησης, στη διοίκηση της Folli Follie και συνεχίζει με έντεχνες διαρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκθέτει στοιχεία που προσπαθούν να “ερμηνεύσουν τα ανεξήγητα”:

  • Πως δηλαδή η Ελληνική πολυεθνική εταιρεία καταφέρνει να παρουσιάζει θεαματική αύξηση πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και ταυτόχρονα οι ισολογισμοί της να εμφανίζουν αρνητικές ταμειακές ροές και δραματική αύξηση του τραπεζικού δανεισμού της.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Folli Follie ετοιμάζει την αντεπίθεσή της:

  • Ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, την Τρίτη, από το Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκεται αυτές τις μέρες, θα δώσει απαντήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης στους αναλυτές και ταυτόχρονα
  • θα καταθέσει αγωγή εναντίον του QCM για τη “ συκοφαντική και μεροληπτική έκθεση” που προκάλεσε τη δραματική πτώση της μετοχής κατά 30% σε μια μέρα και κατρακύλα στα εταιρικά ομόλογα της Folli Follie.
  • Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος, θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαρ. Γκότση (η σιωπή και αδράνεια του οποίου έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια) να ορίσει νέο Ανεξάρτητο Ορκωτό Ελεγκτή για να πιστοποιήσει όλα τα μεγέθη των ισολογισμών της Folli Follie.
  • Eπόμενη κίνηση της διοίκηση της Ελληνικής εταιρείας θα είναι η αίτηση λήψης Ασφαλιστικών Μέτρων για την προστασία της περιουσίας της.

Η αλήθεια για τα μεγέθη

Το Quintessential Capital Management είναι ένα σχετικά μικρό hedge fund που διαχειρίζεται όχι περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια από ένα γραφείο στη Λεωφόρο Μάντισον της Νέας Υόρκης. Η καταστροφική για την φήμη της Folli Follie έκθεση που δημοσιοποίησε χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία πραγματικότητας που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα με πρώτο και κυρίαρχο πως μια πολυεθνική εταιρεία με τζίρο 1 δισ δολάρια παγκοσμίως δεν χρησιμοποιεί μία από τις εγνωσμένου κύρους και αποδοχής 4 ελεγκτικές εταιρείες (τις περιβόητες Big Four) αλλά μία άγνωστη κινεζική εταιρεία, την Ecovis η οποία «ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους».

Είναι επίσης γεγονός ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα ξεκινώντας από την ανύπαρκτη μερισματική πολιτική.

Από το 2009 μέχρι το 2017, ο όμιλος Folli Follie κατάγραψε καθαρά κέρδη της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

Σε όλο αυτό το διάστημα , ο όμιλος δεν διένειμε μέρισμα στους μετόχους του παρά μόνον επέστρεψε κεφάλαιο της τάξης των 80 εκατ. Ευρώ μόνον, το 2010, το 2014 και το 2015. Ούτε φέτος τα Follie Folli θα διανείμουν μέρισμα αφού η μητρική εταιρεία εμφανίζει ζημιές -για μία ακόμη χρονιά- προφανώς για να αποφύγει τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται στη χώρα μας.

Το Quintessential Capital Management επιπλέον ισχυρίζεται ότι «το δίκτυο των σημείων πώλησης εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο του δηλωθέντος».

  • Το QCM επικαλείται δικό του εκτεταμένο έλεγχο που πραγματοποίησε σε σημεία πώλησης στην Ασία αλλά και στις Η.Π.Α που έδειξε ότι «σε αντίθεση με τα 630 σημεία που αναφέρονται στην οικονομική έκθεση του 2016 βρήκαμε αποδείξεις μόνο για 289 σε λειτουργία σημεία πώλησης».
  • Το QCM αποκαλύπτει πως αρκετά σημεία πώλησης της Folli Follie σε κομβικά σημεία όπως στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο είναι πλέον κλειστά. Επίσης, κατηγορεί την εταιρεία για ψηφιακή παρουσία πολύ μικρότερη από αυτή που υπονοούν τα δηλωθέντα μεγέθη της και μικρότερη από αυτή συγκρίσιμων ανταγωνιστών της.
  • Η χρηματοοικονομική ανάλυση του QCM αναδεικνύει το γεγονός πως «τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη αλλά συνεχείς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών εμφανίζεται δυσανάλογα μεγάλο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρείες».

Το QCM εκτιμά πως ο πωλήσεις της FF Group στην Ασία και την Κίνα δεν μπορεί να φτάνουν το 1 δισ δολάρια που δηλώνει η διοίκηση αφού κατά την δική του έρευνα μόνον 2 θυγατρικές λειτουργούν με σημαντικά μεγέθη, η Fu Li Fu Lei και η Bin Lian Yun οι οποίες διαθέτουν μόλις 50 σημεία πώλησης και παράγουν τζίρο της τάξης των 40 εκατ. δολαρίων.

Συνεχίζοντας μέσα στο Σαββατοκύριακο την επίθεσή του, το QCM ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις από επισκέψεις τους στο κατάστημα του ομίλου Folli Follie στο εμπορικό κέντρο Westfield WTC, στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες επί μία ολόκληρη ώρα δεν κατάφεραν να βρουν ούτε έναν πελάτη να βγαίνει με σακούλα από το κατάστημα, το οποίο -όπως σημειώνουν οι ίδιοι πάντα- είναι το μοναδικό που κατάφεραν να εντοπίσουν στην ηπειρωτική Αμερική.

Το QCM fund προκαλεί τους ακολούθους του στο Twitter να αναρτήσουν φωτογραφίες που να αποδεικνύουν την “επιθετική επέκταση του FF Group στις ΗΠΑ”, τις οποίες θα συμπεριλάβουν στο δεύτερο μέρος της έρευνας που θα ακολουθήσει, όπως προαναγγέλλει.

  • Αναφορικά με τα ταμειακά υπόλοιπα, το QCM κάνει λόγο για έσοδα από τόκους 229.000 ευρώ επί ταμειακών υπολοίπων 328 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως “το υποδηλούμενο επιτόκιο είναι μόλις 0,07%” .

Στον ισολογισμό της FF Group Sourcing Limited αναφέρεται πως 217 εκατ. ευρώ σε μετρητά (66%) τηρούνται στην Ασία, όπως φαίνεται στον ισολογισμό της FF Group Sourcing limited, την ασιατική θυγατρική της FF.

  • Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της. Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος). Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως «σημεία πώλησης» όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώληση που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF. Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης.

Το παρελθόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που το μικρό κερδοσκοπικό κεφάλαιο QCM προκαλεί αναταραχή στην Ελληνική αγορά. Τον Οκτώβριο του 2015 είχε ανακαλύψει λογιστικές ατασθαλίες στην επίσης ελληνική εταιρεία λογισμικού Globo που ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η μετοχή της Globo κατέρρευσε όταν αποδείχθηκε πως οι σχετικές αποκαλύψεις της Quintessential ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα…

H αλήθεια είναι πως η επίσημη απάντηση της Follie Folli στο “κατηγορητήριο” της QCM αποκαλύπτει ότι το δίκτυο σημείων πώλησης λιανικής έχει μειωθεί από 634 το 2016, σε 587 στα τέλη του 2017.

Αυτή η μείωση 47 σημείων πώλησης δεν περιλαμβάνεται στις λογιστικές καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν για τη χρήση του 2017.

  • Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μιλούσε για “λελογισμένη αναδιάρθρωση του δικτύου” κατά 40 καταστήματα….
    Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο κ. Κουτσολιούτσος είχε αποκαλύψει αποφάσισε να αποσυρθεί από την πανευρωπαϊκή ανάπτυξη της φίρμας Juicy Couture αλλά θα συνεχίσει προς το παρόν την αντιπροσώπευσή της σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την Links of London στη Μεγάλη Βρετανία, είχε παραδεχθεί ότι η επίδοσή της είναι αρνητική, καθώς «δεν πουλάει εκτός Λονδίνου», αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή και στην επίπτωση του Brexit.

Για την ελληνική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει το 22% των δραστηριοτήτων του ομίλου, ο Τζ. Κουτσολιούτσος είχε μιλήσει για “φάση σταθεροποίησης, χωρίς ωστόσο ενδείξεις σαφούς ανάκαμψης”.

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2017, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Folli Follie εξήγησε πως επηρεάστηκαν σημαντικά από τις συναλλαγματικές διαφορές -μόνον στο τέταρτο τρίμηνο υπήρξε αρνητική επίπτωση κατά 22 εκατ. ευρώ, όπως είπε- και από την εγγραφή έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων εξόδων.

Η μετοχική σύνθεση των Folli Follie

  • Οικογένεια Δημήτρη Κουτσολιούτσου 39%
  • Ξένοι θεσμικοί επενδυτές 31%
  • Fosun International Holdings 13,9%
  • Fidelity International 8,3%
  • Έλληνες θεσμικοί επενδυτές 4,3%
  • Ιδιώτες επενδυτές 2,4%