Φως σε πτυχές της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί στο νέο πανδημικό κύμα έριξε το τρίτοο Webinar του ΕΚΠΑ. Καταξιωμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα για τη μετάλλαξη.

Τη τελευταία εκδήλωση της σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευτή, παρουσίασαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθηγητή Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας Θάνο Δημόπουλο και ο καθηγητής Βιολογίας ΕΚΠΑ Ιωάννη Τρουγκάκο.

Ενδεχόμενο νέο «όπλο»

Νέα δίοδο στην αντιμετώπιση του SARS-CoV-2  διανοίγει η έρευνα του καθηγητή Ιστολογίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βασίλη Γοργούλη, οποίος ανέλυσε τη μεταλλαξιογόνο ικανότητα του SARS-CoV-2 από την Wuhan στην Όμικρον. Αναφορικά με το ευρύ φάσμα μεταλλάξεων, η έρευνα έδειξε ότι τα ένζυμα APOBEC εμπλέκονται στην εμφάνιση μεταλλάξεων στον SARS-CoV-2. Εξετάζοντας το ρόλο της κυτταρικής γήρανσης στην παθοφυσιολογία της COVID-19, διαπιστώθηκε πως τα SARS-CoV-2 γηρασμένα κύτταρα παράγουν φλεγμονώδεις παράγοντες που δημιουργούν φλεγμονή στη COVID-19. Ο SARS-CoV-2 προάγει τους μηχανισμούς κυτταρικής γήρανσης, προωθώντας τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων. Πιθανότατα τα φάρμακα που αναστέλλουν την κυτταρική γήρανση έχουν την προοπτική κλινικής εφαρμογής. Το ενδεχόμενο νέων παραλλαγών του δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, αλλά θα εξαρτηθεί και από τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού έναντι στον ιό.

Μεταδοτικότητα

Όσο για την μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας από  το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας, Στατιστικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης  εξήγησε πως η μετάλλαξη Όμικρον εκτιμάται ότι έχει ρυθμό αναπαραγωγής που μπορεί να φτάνει το 8, ενώ το αρχικό στέλεχος βρισκόταν λίγο πάνω από τη μονάδα. Σημειώνεται πως η εξαιρετικά μεταδοτική ιλαρά έχει ρυθμό αναπαραγωγής 12. Στη περίπτωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον είναι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς, ενώ έχουν καταγραφεί γεγονότα υπερ-μετάδοσης. Άξιο λόγου είναι ότι το στέλεχος Όμικρον αναβαθμίστηκε πολύ γρήγορα, σε πέντε ημέρες, από την εντόπισή του στη Νότια Αφρική σε στέλεχος ανησυχίας «variant of concern».  Επίσης παρατηρείται ότι διαφορετικά στελέχη εμφανίζουν παρόμοιο ρεπερτόριο μεταλλάξεων που προσδίδουν πλεονέκτημα επιβίωσης του ιού. Αξιοσημείωτη είναι και η μεγάλη διεισδυτικότητα όσον αφορά στην ανοσολογική διαφυγή στα εμβόλια και σε προηγούμενη νόσο. Το πανδημικό κύμα που έφερε η παραλλαγή Όμικρον είναι μαζικό, διαφοροποιώντας άρδην την επιδημιολογία της νόσου παγκοσμίως. Μείζονος σημασίας είναι πως  οι θάνατοι από COVID-19 δεν αυξήθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων. Πλέον στην Ελλάδα το 90% των κρουσμάτων εκτιμάται ότι οφείλονται στο στέλεχος Όμικρον. Σύμφωνα με τα υπό έρευνα ακόμα στοιχεία η νέα παραλλαγή αφορά έως και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Περισσότερα στο virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ