Γύρω στο 1455 φθάνει στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα -στο σημερινό Μεσενικόλα- για να βρει καταφύγιο ζωής ο Monsieur Nicolas, ένας ευγενής, φραγκικής καταγωγής. Ως γνώστης της αμπελοκαλλιέργειας και του καλού κρασιού αναγνωρίζει στην τοπική ποικιλία ενός μαύρου σταφυλιού, μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και  αφιερώνει τη ζωή του στη  συστηματική καλλιέργειά της όπως και στη γενικότερη ανάπτυξη της αμπελουργίας στην περιοχή.

Η κληρονομιά που θα αφήσει, αυτή της γνώσης και της φροντίδας για το κρασί, θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη των ντόπιων καλλιεργητών που θα τον τιμήσουν δίνοντας το όνομά του (παραφράζοντάς το, με την ντοπιολαλιά από Μεσιέ Νικολά σε Μεσενικόλα) στην τοπική ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», καθώς και στο μικρό χωριό που αναπτύχθηκε γύρω από τα αμπέλια.

Ο κ. Γιώργος Καραμήτρος ιδοκτήτης του ομώνυμου οινοποιείου, που βρίσκεται στον Μεσενικόλα -στις πλαγιές των Αγράφων σε απόσταση 2χλμ. από τη Λίμνη Πλαστήρα-, παράγει σήμερα το MESSENICOLA, το ομώνυμο κρασί ΠΟΠ (από το 1994), από την ποικιλία Μαύρο Μεσενικόλα και τις ποικιλίες Syrah & Carignan.

Άλλες ετικέτες που παράγει σήμερα το οινοποιείο, πολύ αγαπημένες στο κοινό, είναι τα MOI, JE M’EN FOUS! Μια σειρά κρασιών φρέσκα,  που κρατάνε όλα τα αρώματα των ποικιλιών και που έχουν κερδίσει το νεανικό κοινό. Τα κρασιά αυτά άνοιξαν ουσιαστικά τις αγορές του εξωτερικού για το οινοποιείο Winery Moncieur Nicolas. Και φυσικά ακολουθεί το «βαρύ πυροβολικό» του οινοποιείου, τα μοναδικά TALES OF BLOOD & PARADISE CAN WAIT, που έχουν κερδίσει τους οινόφιλους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα παραπάνω κρασιά μπορεί κανείς να τα βρει σε όλη την Ελλάδα σε κάβες και επιλεγμένα καταστήματα. Επίσης από το 2009 το οινοποιείο πραγματοποιεί εξαγωγές στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο.

Από το 2013 μάλιστα, ξεκίνησε μια συντονισμένη στρατηγική ενεργειών εξωστρέφειας. Η ταυτότητα του οινοποιείου ανανεώθηκε και οι ετικέτες των κρασιών του ξανασχεδιάστηκαν, αποκτώντας ένα ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, ενώ παράλληλα δημιούργησε νέα κρασιά που κέρδισαν και τους πιο απαιτητικούς φίλους του κρασιού, εντός και εκτός Ελλάδος.

Φιλοδοξία άλλωστε του κ. Καραμήτρου είναι στο απώτερο μέλλον να κάνει τον τόπο του και το MESSENICOLA  γνωστά σε όλον τον κόσμο.

Το Οινοποιείο διαθέτει 70 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός επιλέχθηκε προσεκτικά και τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ενώ όλες οι δεξαμενές είναι ανοξείδωτες, με οινοποιητές ελεγχόμενης θερμοκρασίας ζύμωσης.

Επισημαίνεται ότι το οινοποιείο έχει κερδίσει 189 βραβεία  σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Οίνου τα τελευταία χρόνια. Έχει επίσης βραβευτεί και για τις συσκευασίες και για τις ετικέτες των κρασιών του, σε ανάλογους διαγωνισμούς.

«Για εμάς κάθε βράβευση είναι μια ηθική ικανοποίηση για τους κόπους και τα ξενύχτια μας και μια επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνουμε έχει αναγνωρίσιμη αξία. Περισσότερο όμως και από τις βραβεύσεις, αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους είναι το χαμόγελο των πελατών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμήτρος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here