Στην ανακοίνωση καταβολής ενός ποσού 10.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (κοντά στα 1.180 ευρώ), στους περίπου 7 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους του που είναι άνω των 18 ετών προχώρησε η τοπική κυβέρνηση, προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία του ημιαυτόνομου κινεζικού εδάφους, το οποίο βρίσκεται σε ύφεση εδώ και μήνες, και είναι πλέον αντιμέτωπο και με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.
Τη δωρεά αυτή σε μετρητά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Πολ Τσαν, στο πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ, τα οποία έχουν στόχο να βοηθήσουν την μεγαλούπολη να αντεπεξέλθει στην χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία.
Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα -περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια ανάπτυξης- από τα οποία αντλεί σήμερα.
Μόνον η δωρεά αυτή σε μετρητά ανέρχεται σε συνολικά 71 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ. Οι Αρχές ποντάρουν στο γεγονός ότι οι καταναλωτές θα διοχετεύσουν ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά ξανά στην τοπική οικονομία.
«Η καλή χρήση των δημοσιονομικών μας αποθεμάτων για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις και να ανακουφιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός συμβαδίζει με τις προσδοκίες των κατοίκων», πρόσθεσε ο Τσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ επλήγη από τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, των φιλοκυβερνητικών διαδηλώσεων για μήνες και πλέον του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού. Αυτά τα τρία σκληρά πλήγματα χαρακτηρίστηκαν «ιδιαιτέρως σοβαρά» από τον υπουργό Οικονομικών.
Κι άλλα μέτρα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού του Χονγκ Κονγκ, κυρίως μειώσεις στους φόρους επί των κερδών και των μισθών, όπως και δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να καταβάλουν τους μισθούς του προσωπικού τους.
Οι έμποροι, οι τομείς του τουρισμού, της εστίασης ή της ψυχαγωγίας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτήν την ύφεση. Ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε όπως και το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν συνήθως χαμηλό.
«Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις φέτος», επισήμανε ακόμη ο Τσαν. Η ύφεση της περιοχής επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, η οποία πλήττεται από ένα ποσοστό ρεκόρ έλλειψης δημοτικότητας έπειτα από μήνες αμφισβήτησης.
Οι φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, συχνά βίαιες, κορυφώθηκαν το φθινόπωρο, έως ότου το ξέσπασμα του COVID-19 οδηγήσει σε παύση την κινητοποίηση. Όμως, η λαϊκή δυσαρέσκεια εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η Λαμ δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία από τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών.