Σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο 2% εκτιμά η Κομισιόν ότι θα περιοριστεί η ανάπτυξη για το 2019 από το 2,3% που είχε προβλέψει τον περασμένο Μάιο.

Ανάπτυξη και μακροοικονομικά στοιχεία

Η εκτίμηση της Επιτροπής είναι πως η Ελλάδα θα κινηθεί με ρυθμό ανάπτυξης 2% επί του ΑΕΠ μεταξύ 2018 και 2020 και με ένα σταθερό δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0.6%. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από το 19.6% στο 16.9% ως το 2020.

Να διατηρηθεί η δημοσιονομική πορεία

H πρόβλεψη της Επιτροπής κάνει σαφή αναφορά στη διατήρηση της δημοσιονομικής πορείας για τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει το 3.9% επί του ΑΕΠ και με το πακέτο μέτρων που θα συμφωνήσουν κυβέρνηση – θεσμοί θα φτάσει στο 3.5% επί του ΑΕΠ.

Ρίσκο

Η πιθανότητα αλλαγής των δημοσιονομικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ως το 2020, όπως και οι εξωγενείς εξελίξεις σύμφωνα με τη Κομισιόν αποτελούν ρίσκο που μπορούν να οδηγήσουν σε απόκλιση της οικονομίας από τους στόχους. Αρωγός των πρωτογενών πλεονασμάτων σύμφωνα με την Επιτροπή είναι το ανώτατο όριο δαπανών στους τομείς υγείας και στις νέες προσλήψεις, αλλά και «τα αυξανόμενα οφέλη των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here