Γράφει η «ξενοδόχος»

  • «Βρισκόμαστε πλέον ένα βήμα πριν τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη LAMDA Development που θα σημάνει την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη».

Η δήλωση ανήκει στον κ. Οδυσσέα Αθανασίου διευθύνοντα σύμβουλο της LAMDA Development, η οποία έχει παράλληλα και το επιπλέον ‘’μέτωπο’’ για την επανεκκίνηση των εμπορικών της κέντρων που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας.

  • «Αναμένουμε σύντομα την επάνοδό τους σε πλήρη λειτουργία, πάντα με ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους επισκέπτες. Αν και η πανδημία επηρέασε αναπόφευκτα τη λειτουργία τους, επιβεβαίωσε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των καταστηματαρχών, με την πληρότητα να αγγίζει σταθερά το 100%».

Σημειωτέον ότι με απόφαση της κυβέρνησης τα εμπορικά κέντρα του ομίλου έχουν παραμείνει κλειστά κατά το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου από 01.01.2021 μέχρι και 14.04.2021.

Με βάση σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι καταστηματάρχες απαλλάχθηκαν από την καταβολή του συνόλου (100%) του μισθώματός τους για τους μήνες Ιανουάριο έως και Μάρτιο.

Αντίστοιχα για το ίδιο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση, το Υπουργείο Οικονομικών θα αποζημιώσει τον Όμιλο LAMDA Development καταβάλλοντας το 60% των μισθωμάτων. Η συνολική επίπτωση για το πρώτο τρίμηνο του 2021 μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανέρχεται σε 5,9 εκατ. ευρώ.

Εν μέσω πανδημίας, η διοίκηση της εταιρείας έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες αναλύσεις προκειμένου να επιβεβαιώσει την ταμειακή επάρκεια τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε επίπεδο ομίλου, του οποίου τα ταμειακά διαθέσιμα του αντιστοιχούν σε 883 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 και κρίνονται «επαρκή για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεών του».

Σε σχέση με το Ελληνικό και με σκοπό την υλοποίηση των έργων υποδομών αλλά και των αναπτύξεων της πρώτης φάσης του έργου, η εταιρεία υπέγραψε προ ημέρων, στις 7 Απριλίου συμφωνία με την Eurobank και την Πειραιώς για την επικαιροποίηση των αρχικώς (Ιανουάριος 2020) συμφωνηθέντων βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την εταιρεία ή/και θυγατρικές του ομίλου της LAMDA Development. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης συνολικού ύψους έως 1,16 δις. ευρώ (περιλαμβανομένου κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού ύψους έως 205 εκατ. για την κάλυψη δαπανών ΦΠΑ του έργου).

Ο τραπεζικός δανεισμός αφορά στα εξής:

– τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του Έργου (Φάση Α΄) συνολικού ύψους 542 εκατ. ευρώ

– τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη Λεωφ. Βουλιαγμένης (Vouliagmenis Mall) και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγ. Κοσμά (Marina Galleria) συνολικού ύψους 622 εκατ. ευρώ.

Επίσης για τους σκοπούς χρηματοδότησης του Έργου, υπενθυμίζεται ότι υπό συνθήκες πανδημικής κρίσης η Εταιρεία ολοκλήρωσε τον Ιούλιο 2020, με σημαντική υπερκάλυψη, έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά, ύψους 320 εκατ. ευρώ, με τεράστια συμμετοχή άνω των 10.000 ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών.

Κεφάλαια ύψους 163 εκατ. ευρώ της εν λόγω έκδοσης προορίζονται για τη χρηματοδότηση του έργου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here