Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται τα επιτελεία και των τεσσάρων συστημικών ομίλων, καθώς σε ενδεχόμενη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν προοιωνίζονται ραγδαίες.

Με τον κλάδο να έχει «τρέξει» χρηματιστηριακά με 25% τον Μάιο –συνολικά 55% από την αρχή του έτους–, είναι προφανής η προεξόφληση από την πλευρά των funds (κυρίως αμερικανικών) όσων έπονται, με κομβική τη διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Με 40% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής και 27% της Πειραιώς, το Ταμείο δύσκολα μπορεί να φα- νταστεί ένας διαχειριστής κεφαλαίων πως θα παραμένει με τόσο σημαντική μετοχική συμμετοχή ενόσω η ελληνική οικονομία θα απέχει ελάχιστα από την επενδυτική βαθμίδα.

Το πολυπόθητο investment grade, με όρους αγορών, προϋποθέτει παράλληλη έξοδο του Ταμείου από το μετο- χικό κεφάλαιο και των τεσσάρων ομίλων, με σειρά προτε- ραιότητας την Εθνική, την Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank, με την τελευταία να λογίζεται ως «κλεισμένη υπόθεση».

Το μόλις 1,7% που έχει το ΤΧΣ συνδυαστικά με το «πράσινο φως» του SSM για share buy back και με τον βασικό μέτοχο (Fairfax) να έχει εκδηλώσει την πρόθεση επαναγοράς του, η όποια διαδικασία θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα.

Δεδομένου αφενός του περιορισμένου ποσοστού του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank (9%), αφετέρου του επιβεβαιωμένου ενδιαφέροντος της πλευράς Holterman – ήδη ισχυρότερου μετόχου μειοψηφίας με 7%, κατ’ άλλους 9%–, η διαδικασία θα μπορούσε να «τρέξει» γρήγορα και σε αυτήν την περίπτωση. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την πλευρά του Ολλανδού να έχει βολιδοσκοπήσει, εκ νέου, τη διοίκηση του ΤΧΣ (και τον επικεφαλής Ηλία Ξηρουχάκη) από την επομένη κιόλας της «πρώτης κάλπης».

Ασχέτως της εγκυρότητας των πληροφοριών, αποτελεί κοινό μυστικό στην επιχειρηματική πιάτσα πως ο Holterman θα ήθελε να γίνει ο… Watsa της Alpha Bank.

Θα φανεί από τις εξελίξεις το εάν και πώς, το σίγουρο ωστόσο είναι πως το Ταμείο διάκειται θετικά στο ενδεχό- μενο να συζητήσει με τον υφιστάμενο μέτοχο μειο- ψηφίας το ενδεχόμενο εκχώρησης της συμμετοχής του. Προφανώς, θα εξαρτηθεί και από άλλες παραμέτρους, αρχής γενομένης από το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και συνακόλουθα της διαδικασίας του τρόπου αποεπένδυσης (με «βιβλίο προσφορών», πλειοδοτικό κ.ά.).

Η ουσία είναι ότι προεξοφλείται πλέον ενεργότερα μετά τις 21 Μαΐου πως η Alpha Bank θα «αποεπενδυθεί» με σχετικά fast track διαδικασία.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here