Κρίση τέχνας κατεργάζεται, αρχαιόθεν και πως αλλιώς το team της Ομήρου θα παρέκαμπτε τις…συμπληγάδες των διεθνών αγορών σε ένα τόσο ρευστό, αβέβαιο επενδυτικό περιβάλλον.
Κάπως έτσι προέκυψε η ιδιότυπη “έξοδος” στις αγορές– μόνο, που αυτή την φορά απευθύνθηκε στο εσωτερικό- και συγκεκριμένα στις 4 συστημικές.
Η έκδοση του 1 δισ. € ήταν- εκ προοιμίου- “κλειδωμένη” με Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, αφορούσε κοινοπρακτικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (το πρώτο εδώ και μία 12ετία) μόλις 1,23% στο Euribor (τελικό 1,13%).
Win-win κίνηση, καθώς το εγχώριο banking διασφαλίστηκε έναντι της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων (επιβάρυνσης του κόστους χρήματος/κεφαλαίου) το δε Δημόσιο (ΟΔΔΗΧ) άνοιξε ένα επιπλέον κανάλι χρηματοδότησης του.
Το γεγονός και μόνο, πως η έκδοση ήταν εντελώς “αθόρυβη”, βγήκε την αμέσως επομένη της παραίτησης Ντράγκι και με το 1 δισ., που αντλήθηκε ο Οργανισμός έφθασε να έχει καλύψει το 60% του προγράμματος του για το 2022 προσφέροντας ζωογόνες “ανάσες” και στο οικονομικό επιτελείο λέει πολλά.
Πως έχουν αλλάξει αρκετά- προς το καλύτερο- για την κεφαλαιακή “θωράκιση” της χώρας συν την αξιοπιστία που “χτίζεται” μεθοδικά τα τελευταία χρόνια με τις πανίσχυρες αγορές.

Και το τελευταίο έχει την σημασία του, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.             


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here