Ακολουθώντας το θυμόσοφο για…τα παιδιά των φρονίμων ο Οργανισμός Διαχειρίσης Δημοσίου Χρέους προχωρά στην πρώτη “έξοδο” στις αγορές.
  • Σήμερα Τρίτη 17 Ιανουαρίου γίνεται η κίνηση και για όσους την θεωρούν εσπευσμένη, παραγνωρίζουν την επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch στις 27 Ιανουαρίου.

  Πρόκειται για καθαρή έκδοση (όχι επανατιμολόγηση υφιστάμενης) 10ετούς διάρκειας για ποσό, που ανάλογα με την προσφορά, υπολογίζεται πως θα κυμανθεί στα 2,5-3 δισ.€
  Το ζητούμενο ύψος κεφαλαίου μπορεί να παραξενεύει συνεκτιμώντας τον σχεδιασμό έτους για (έως ) 7 δισ € είναι ωστόσο μία φυσιολογική κίνηση για όσους παρακολουθούν το πως δουλεύει η ομάδα της οδού Ομήρου.
ΟΔΔΗΧ Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
   Αφ’ ενός προληπτικά, καθώς εκμεταλλεύεται την θετική συγκυρία, αφ΄ ετέρου διορατικά καθώς πρακτικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο άντλησης περισσότερων κεφαλαίων.
Ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο το ποσό να αυξηθεί “εάν και εφ’ όσον”….
  •    Ωστόσο αυτό, που σπεύδει να προλάβει ο ΟΔΔΗΧ είναι μία ενδεχόμενη περίοδος ρευστότητας/αβεβαιότητας λόγω εκλογών (ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής τους) για αυτό και ο εμπροσθοβαρής χαρακτήρας της έκδοσης.
  Παράλληλα φροντίζει να καλύψει ευρύτερα την “γεωγραφική σύνθεση” των αναδόχων συμπεριλαμβάνοντας τόσο αμερικανικά σπίτια (Goldman Sachs, JPMC, BofA) “αγγλοσαξωνικά” (Barclays) όσο ευρωπαϊκά τον γερμανικό όμιλο Commerzbank και τον γαλλικό Société Générale.
    Ο τελευταίος οίκος (Société Générale) θυμίζεται, ότι πρόσφατα προχώρησε στην αισιόδοξη εκτίμηση για πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch, στις 27 Ιανουαρίου.
Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να “τρέξουν” την έκδοση, με στόχο να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη σημαντική μείωση των spreads και το ακόμα ήρεμο κλίμα στην αγορά, πριν τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένεται να ακολουθήσουν.
Αν και έπειτα από την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ασκήθηκαν πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,2% από κάτω του 4% που είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, το spread έχει μειωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, έναντι 270 μ.β περίπου στα τέλη Οκτωβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here