Last but not least… o Έλληνας γκουρού ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ, Περικλής ΜαζαράκηςTrispan VC, μίλησε στο 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης και τον δημοσιογράφο Χρήστο Ν. Κώνστα, head of content της ethosmedia, δίνοντας μία γεύση από τις εξελίξεις στον χώρο των Private Equities στη μεγάλη αγορά της Νέας Υόρκης.

O κ. Περικλής Μαζαράκης είναι Διευθύνων σύμβουλος της Trispan, εταιρείας ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου (Private Equity) στην Νέα Υόρκη ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων και σύμφωνα με εκτιμήσεις του, άνω του 1 δισ. δολαρίων μετά το καλοκαίρι.

Έφυγε από την Ελλάδα το 1981 και πήγε για σπουδές στην Αμερική. Μπήκε στον χώρο του Private Equity και πλέον στο asset management διαχειρίζεται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο.

Kατέχει BSE από τη Σχολή Wharton στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (1985) και MBA από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (1989).

Ξεκίνησε την καριέρα του στην McKinsey & Company και 7 συναπτά έτη διετέλεσε επικεφαλής Retail και Consumer clients στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Λατινική αμερική.

Πριν από το Private Equity, πέρασε 13 χρόνια σε θέσεις C-level με εταιρείες του Fortune 50. Διετέλεσε COO για το YUM Brands (KFC, Pizza Hut, Taco Bell) στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική επιβλέποντας 1.500 καταστήματα και στη συνέχεια CMO για την Pizza Hut International (4.500+ καταστήματα). Πριν από το YUM Brands, ήταν ο CMO στην Bristol Myers Squibb.

Η εταιρεία του, παρά την πανδημία, είδε ευκαιρίες και αναπτύχθηκε.

“Αγοράζουμε μικρότερες εταιρείες σε κατακερματισμένες βιομηχανίες, κάνουμε build, τις καλυτερεύουμε και εν συνεχεία τις μεταπωλούμε.

Αγοράσαμε μια αλυσίδα με οδοντιατρικές κλινικές στο New Jersey και 2,5 χρόνια αργότερα κάναμε εξαγορές και σήμερα διαθέτουμε 67 κλινικές που προσαρμόζουμε το ίδιο branding ώστε να τις πουλήσουμε με μεγαλύτερη υπεραξία” τονίζει. 

“Γενικά υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά. Για την εταιρεία του βέβαια αυτό δεν είναι αποτρεπτικό, καθώς βρίσκονται διαθέσιμες περισσότερες εταιρείες για εξαγορά. Εμείς κάνουμε χαμηλό δανεισμό. Οπότε όταν υπάρχει κάποια δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον δεν το αισθανόμαστε τόσο πολύ. Τα μέρη όπου αισθανόμαστε ότι υπάρχει δυσκολία είναι η εξέρευση ανθρώπινου δυναμικού. Βιώνουμε το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης. Μας έχει κάνει να κοιτάξουμε τον ανθρώπινο τομέα και πως να προσελκύσουμε αξιόπιστα άτομα που θα προσθέσουν μακροπρόθεσμα αξία στην εταιρεία. Κυρίως οι νέοι ψάχνουν να βρουν δουλειές προσαρμοζμένες στον δικό τους τρόπο σκέψης. Ψάχνουνε ευελιξία, τηλεργασία κτλ” ανέφερε.

Όσον αφορά την ελληνική αγορά είπε: Παρακολουθούσαμε δύο deal που δεν προχώρησα, η ελληνική αγορά έχει ενδιαφέρον για private equity fund, αλλά το αρνητικό για την δική μας στρατηγική είναι ότι κοιτάμε βιομηχανίες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. 

Γενικά, παίρνουμε μία αμυντική προδιάθεση για όσα έπονται, αλλά μέσα στην καταιγίδα ήταν μία περίοδος όπου η εταιρεία μας επεκτάθηκε. Υπάρχουν ευκαιρίες από το De-escalation που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ