Οι μετοχές της Wall Street υποχώρησαν απότομα την Παρασκευή καθώς οι ανανεωμένοι φόβοι για δασμούς κατέκλυσαν τις αγορές.

Tα futures της Δευτέρας δείχνουν μεγάλη νευρικότητα για σήμερα.
Ο Nasdaq Composite υποχώρησε -3,6%, για τη χειρότερη ημέρα του από τις 10 Απριλίου, όταν, όχι τυχαία, τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι παγκόσμιοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ.

Το  selloff εξαφάνισε τα κέρδη ενός μήνα.

Ο S&P 500 υποχώρησε -2,7%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έχασε 879 μονάδες ή -1,9%.

Οι μετοχές στην πραγματικότητα άνοιξαν την ημέρα σε θετικό έδαφος, αλλά άλλαξαν απότομα κατεύθυνση όταν, λίγο πριν τις 11 π.μ., ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκφράζοντας την έκπληξή του για τους πρόσφατους ελέγχους εξαγωγών της Κίνας γύρω από ορυκτά σπάνιων γαιών.

Οι κινήσεις «ήρθαν από το πουθενά», έγραψε ο Τραμπ, και

Trump

  • «θα αναγκαστώ, ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να αντιμετωπίσω οικονομικά την κίνησή τους».Η ρητορική επανέφερε γρήγορα το τραύμα των δασμών της αγοράς από τις αρχές του έτους.
    Λίγο μετά το κλείσιμο των αγορών, ο Τραμπ έγραψε:

 

  • • «Από την 1η Νοεμβρίου 2025 (ή νωρίτερα, ανάλογα με τυχόν περαιτέρω ενέργειες ή αλλαγές που θα γίνουν από την Κίνα), οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επιβάλουν δασμούς 100% στην Κίνα, πέρα από κάθε δασμό που πληρώνουν επί του παρόντος».Εκτός αλλαγών, αυτή η ενημέρωση θα επιβαρύνει τις μετοχές στο άνοιγμα της Δευτέρας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq υποχώρησαν περισσότερο από 1% σήμερα το απόγευμα.

    Οι σημερινές κινήσεις έκαναν τους στρατηγικούς αναλυτές να υπενθυμίζουν στους πελάτες την συνήθως ασταθή απόδοση των μετοχών τον Οκτώβριο.


«Η αιτία ήταν μια έκπληξη – μια έξαρση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα – αλλά αυτή η εποχή του χρόνου είναι ιστορικά ασταθής και με τις μετοχές να τιμολογούνται στην τελειότητα μέσα στον μήνα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι θα μπορούσαν να καταρριφθούν από τα υψηλά όλων των εποχών»,
έγραψε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Northlight Asset Management.
Όπως και στο παρελθόν, οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν ακόμα να βρουν τρόπους να εργαστούν προς μια ύφεση.

Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο για υποχώρηση και ο Τραμπ αντιμετωπίζει σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους εάν ακολουθήσει τις απειλές του – απώλεια μιας συμφωνίας TikTok, καμία ελπίδα να αγοράσει η Κίνα σόγια από τις ΗΠΑ, κίνδυνοι για τις αλυσίδες εφοδιασμού αυτοκινήτων και αεροδιαστημικής των ΗΠΑ από τους ελέγχους σπάνιων γαιών της Κίνας…

Και, φυσικά, ανησυχίες για τις αγορές των ΗΠΑ και τον πληθωρισμό.

Την τελευταία φορά που οι μετοχές έπεσαν από τη θέση τους λόγω φόβων για δασμούς, ο S&P 500 υποχώρησε 19% πριν ανακάμψει σε επαναλαμβανόμενα υψηλά τους τελευταίους μήνες.

Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή τη φορά είναι διαφορετική.