Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδεχόταν έναν κοινό προϋπολογισμό για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, ειδικά αν παρείχε λειτουργίες μακροοικονομικής σταθεροποίησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi σε επιστολή του την Τετάρτη.

«Ένα κοινό εργαλείο προϋπολογισμού, εάν σχεδιαστεί κατάλληλα, θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανθεκτικότητα του κάθε κράτους μέλους και της Ευρωζώνης ως συνόλου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Ιταλός τραπεζίτης, όπως αναφέρει το Reuters.

«Αντί να δημιουργούνται συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στους διάφορους τομείς πολιτικής, η δημοσιονομική ικανότητα θα μπορούσε να στηρίξει τη νομισματική πολιτική στην σταθεροποίηση της οικονομίας και τη σταθερότητα των τιμών» εξηγεί ο κ. Ντράγκι,ο οποίος το φθινόπωρο θα παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ.

Ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την ανάγκη για βαθύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση στην Ευρωζώνη- κάτι που εν πολλοίς συμμερίζονται όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Δεν την αντιλαμβάνονται όμως όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αν για παράδειγμα τον διαδεχθεί ο Γερμανός, Γενς Βάιντμαν, δύσκολα θα ακούσουμε να μιλάει για «δημοσιονομική ικανότητα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here