του Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγου

Η νέα ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας και η επανεμφάνιση των lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανησυχία για την έκβαση των αμερικανικών εκλογών, τα ανοικτά γεωπολιτικά ζητήματα αλλά και τα μακροοικονομικά προβλήματα που εμφανίζονται ανά την υφήλιο, έπληξαν όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πετρελαίου και των πολύτιμων μετάλλων. Οι ισοτιμίες των αναπτυσσόμενων χωρών, συνεπακόλουθα και οι οικονομίες τους, δέχονται σημαντικές πιέσεις.

Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέες ενισχυτικές παρεμβάσεις, αντιλαμβανόμενη την αύξηση της μεταβλητότητας και την αποδυνάμωση της ορμής της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δημιουργεί σοβαρές αρνητικές παρενέργειες για το εγγύς μέλλον.

Τα σημαντικά προβλήματα και η αδυναμία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε μακροοικονομικό και σε μικροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται και τα στοιχεία που δημοσιεύονται εξακολουθούν να είναι αποθαρρυντικά για τη συνέχεια. Στα ελληνοτουρκικά η κατάσταση δεν δείχνει, προς το παρόν, καμία τάση βελτίωσης ή αποκλιμάκωσης.

Η ελληνική ομολογιακή αγορά, με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων (PEPP), κινείται σε ελεγχόμενο προστατευμένο περιβάλλον, αφού όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει δυνητικός αγοραστής (ΕΚΤ) με 14 δισ., που ουσιαστικά χειραγωγεί την αγορά.

Όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο «η τραπεζική γάγγραινα» συνεχίζει να μολύνει την αγορά. Η αδυναμία των ελεγκτικών αρχών να παρέμβουν έγκαιρα στη διαρροή υποθετικών σχεδίων και φημών, η αδυναμία των τραπεζών να ελέγξουν τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η αδυναμία των εποπτικών αρχών να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, μετά από τόσα χρόνια, είναι το λιγότερο απογοητευτική. Αντ’ αυτού, για πολλοστή φορά, ασχολούμαστε με ευφάνταστα σχέδια, πολυδάπανες εθελούσιες εξόδους και άλλα φαιδρά.

Το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι ο κεφαλαιακός μηδενισμός, για πολλοστή φορά, όσων ασχολήθηκαν με τραπεζικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι από αρχής έτους έχουν απομυζήσει περίπου 32 δισ. ευρώ και συνολικά 39 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ!

Επιπλέον, γιατί η ΕΧΑΕ αύξησε πρόσφατα τη βαρύτητα των προβληματικών τραπεζών στους Δείκτες του ΧΑ είναι απορίας άξιον…

Έτσι, μετά την έγκυρη διάσπαση των 612 και των 585 μονάδων του Γενικού Δείκτη, η προσέγγιση των 510-520 μονάδων συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες. Οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι τα ανωτέρω επίπεδα δεν αλλάζει την απογοητευτική εικόνα.

Αντίστοιχα, ο FTSE-25 μάς προϊδεάζει για τη συνέχιση της καθοδικής του πορείας και προσέγγισης των 1.300 και 1.270 μονάδων. Οι 1.395 μονάδες, πλέον, αποτελούν σημαντική αντίσταση.

Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών, και λόγω ΗΠΑ (εκλογές), με τον Covid-19 να επανακάμπτει ταχέως.

Παραμένουμε άκρως αρνητικοί για την τεχνική εικόνα της αγοράς μέχρι ότου οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι αρχίσουν να προσεγγίζουν τις τιμές και να εξομαλύνουν την αρνητική κλίση τους. Επιπλέον, αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Όμως, σε περίπτωση υπερβολικών πιέσεων, πρέπει να επικεντρωνόμαστε αυστηρά σε μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή ρευστότητα και μερισματικές αποδόσεις, αλλά και εξωστρέφεια. Επανεκτιμούμε χρονικά τον επενδυτικό μας ορίζοντα αγοράζοντας τμηματικά σε σημαντικά τεχνικά επίπεδα, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό προς όφελός μας, διαφυλάσσοντας πάντα επίπεδα ρευστότητας και συμβουλευόμενοι τους ειδικούς.

Δεν ξεχνάμε την πασίγνωστη φράση του Nathan Rothschild, 1st Baron Rothschild, (1840-1915): «Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους», αλλά προσοχή, γιατί το μαχαίρι όταν πέφτει κόβει, ειδικά τους απρόσεχτους…

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 03/11/2020

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ