Οι ισολογισμοί των 4 συστημικών τραπεζών καταγράφουν σημαντική μείωση κατά -22% των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Το lockdown και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας ωστόσο ανατρέπουν την εξέλιξη δημιουργώντας νέους κινδύνους για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.

Ήδη η Εθνική Τράπεζα προσδιορίζει στα 50 δισ. ευρώ τις απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων το 2020 λόγω της πανδημίας.

Η σημαντική συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που επισημαίνει σε μελέτη της η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας ουσιαστικά προειδοποιεί για την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της ύφεσης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί θα εξαντλήσει, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά,

  • «τα όρια αντοχής ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αθετήσεις υποχρεώσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της απασχόλησης και ακόμη πιο βαθιά ύφεση».

Μέχρι και τον Ιούνιο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στα 61,1 δισ. ευρώ από 78,4 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2019 σε επίπεδο ομίλων.

  • Ανάλογη είναι και η μείωση των κόκκινων δανείων μόνο στην Ελλάδα, το ύψος των οποίων περιορίστηκε από τα 73,2 δισ. ευρώ στα 56,8 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ εξαμήνου του έτους.

Η μείωση που επιτεύχθηκε συνδέεται με την υλοποίηση των συναλλαγών που είχαν δρομολογηθεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, αλλά και στις οργανικές ενέργειες, δηλαδή στις ρυθμίσεις δανείων που πραγματοποιήθηκαν, μέσω των οποίων ανακόπηκε η εισροή νέων καθυστερήσεων και παγιώθηκε η τάση μείωσης του στοκ των κόκκινων δανείων που καταγράφεται συστηματικά τα τελευταία τρίμηνα.

Με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 16,3 δισ. ευρώ και κατά 17,3 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ