Στο Panel ΙΙ το ενδιαφέρον μονοπώλησε η σχέση των «NPLs – NPEs με την Κοινωνία».
Με συντονιστή τον Κωνσταντίνο Γκράβα, Αναλυτή Διεθνών Αγορών μίλησαν οι κ.κ Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ), Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Τομεακός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νίκος Κωστόπουλος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων & Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων, Νέα Δημοκρατία, Ιωάννης Γ. Ρουκάς, Οικονομολόγος, Πρόεδρος, Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ – Μακεδονίας, Managing Partner, ZKP Consultants, Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος, Core Capital Partners
Ο κ. Κ. Κόλλιας εντόπισε ως βασικό πρόβλημα το έλλειμμα στις καταθέσεις τονίζοντας ότι οι συζητήσεις για το πρόβλημα των NPL έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια και να φορούν την δημιουργία σχημάτων για τη διαχείρισή τους (bad bank, τιτλοποιήσεις, κλπ).
Ο κ. Φ. Κουρμούσης ανέφερε ότι η υπερχρέωση δεν αφορά μόνο τα κόκκινα δάνεια αλλά είναι ένα γενικότερο φαινόμενο που περιλαμβάνει πολύ υψηλές οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς και Δημόσιο. Εκτιμά ότι υπάρχουν τα εργαλεία για τη επίλυση αυτών των προβλημάτων επισημαίνοντας ότι χρειάζεται σύμπνοια και χρηματοδότηση.
Ο κ. Ν. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι την τελευταία 4ετία τα χρέη προς το δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 103 δις. ευρώ. Σημείωσε ότι μόνο με ρεαλισμό και ρευστότητα θα έρθουν επενδύσεις και έτσι μόνο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.
Ο κ. Γ. Ρουκάς επεσήμανε ότι αργήσαμε να αντιδράσουμε στο θέμα της διαχείρισης των NPLs και σήμερα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία.
Ο κ. Γ. Τανισκίδης αναφέρθηκε στις ρίζες του προβλήματος των NPL επισημαίνοντας τα λάθη που έχουν κάνει στο παρελθόν οι τράπεζες με βασικότερο όλων τη διενέργεια ανεπαρκούς κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με την ατιμωρησία που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία στο τομέα αυτό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά “καταργήσαμε τον αστικό κώδικα”.