Η αμερικανίδα οικονομολόγος Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin) τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2023 για τις εργασίες της με θέμα την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Φαβορί για το βραβείο, η Κλόντια Γκόλντιν, η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας μετά την Αμερικανίδα Έλινορ Όστρομ (2009) και την Γαλλο-Aμερικανίδα Εστέρ Ντυφλό (2019), «εμβάθυνε την κατανόησή μας για την κατάσταση των γυναικών στην αγορά εργασίας», ανακοίνωσε η επιτροπή του Νόμπελ.

«Οι έρευνες της Κλόντια Γκόλντιν μας έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των χρόνων», σημείωσε η Ράντι Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.

Καθηγήτρια στο Χάρβαρντ και ειδικευμένη στην Οικονομική Ιστορία, «ανέδειξε τους κύριους παράγοντες για τις διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες» και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν κατά τους δύο τελευταίους αιώνες κατά την πρόοδο της εκβιομηχάνισης με την μείωση της γυναικείας απασχόλησης κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 50% των γυναικών συμμετέχει στην αγορά εργασίας, έναντι 80% των ανδρών, και οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα και «έχουν λιγότερες πιθανότητες να φθάσουν στην κορυφή της επαγγελματικής κλίμακας», προσκρούοντας στο «γυάλινο ταβάνι», σημείωσε η οικονομολόγος Ράντι Χόλμαρσον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ