Τα πολυτελή brands φαίνεται πως χάνουν σταδιακά την αίγλη τους για τους ξένους investors, οι οποίοι επιλέγουν να μην επιλέγουν τις επενδύσεις σε αυτά, την ώρα που παρατηρείται επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και της παγκόσμιας αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.

Παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην έναρξη του 2023, χάρη και στην άρση των περιορισμών στην Κίνα, πρόσφατα ο δείκτης STOXX Europe Luxury 10 κατέγραψε την μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση του από το 2020.

Σύμφωνα με το Reuters, η αξία των μετοχών των 10 κορυφαίων brands πολυτελείας που περιλαμβάνονται στον δείκτη έχει πέσει αισθητά, κατά περίπου 175 δισεκατομμύρια από τα τέλη Μαρτίου, στη σκιά και του παγκόσμιου πληθωρισμού που αναγκάζει τους Αμερικανούς να περιορίσουν τα έξοδά τους.

«Ο κλάδος υποβαθμίστηκε απότομα τους τελευταίους 2-3 μήνες, λόγω του συνδυασμού των αυξανόμενων επιτοκίων και της επιφυλακτικότητας των επενδυτών που αναμένουν πτώση των κερδών», δήλωσε ο Bernard Ahkong, co-CIO της UBS O’Connor Global Multi- Strategy Alpha.

Αξίζει ν σημειωθεί ότι ο δείκτης «Big 10» των πολυτελών brands διατηρεί την ανοδική του πορεία, με κέρδη 20% σε ετησίως, ωστόσο το τρίτο τρίμηνο σημείωσε τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση που έχει καταγραφεί σε σχέση με τον STOXX 600, ο οποίος υποχώρησε 2,5%.

«Η πρόσφατη πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών πολυτελείας αντανακλά την αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία και επίσης τις άνισες προοπτικές ανάπτυξης για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank.

Χαρακτηριστικό είναι το παραδειγμα της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk (NOVOb.CO) η οποία εκθρόνισε την Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) ως την πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης τον περασμένο μήνα, έπειτα από 2,5 χρόνια κυριαρχίας.

Η Morgan Stanley μείωσε κατά 6% από την εκτίμηση των κερδών ανά μετοχή του 2024 για είδη πολυτελείας, ενώ η Bank of America μείωσε την πρόβλεψή της κατά 7%, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ξοδεύουν  λιγότερα μετά την πανδημία.