- του Δημήτρη Νικολαΐδη, Chief Growth Officer, Όμιλος PeopleCert
Σε μια εποχή που οι ψηφιακές τεχνολογίες επιφέρουν ραγδαίες αλλαγές στον χώρο εργασίας, την οργάνωση των επιχειρήσεων και οργανισμών και γενικότερα στον τρόπο ζωής είναι, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη για την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων, που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική αλλάζουν δραματικά τα δεδομένα –και όχι πάντα με προβλέψιμο τρόπο–, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τον αντίκτυπο στον χώρο εργασίας. Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey έχει επισημάνει ότι περίπου οι μισές εργασίες που εκτελούνται σήμερα από άτομα θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν μέσω της τρέχουσας τεχνολογίας έως το 2055 (Manyika et al., 2017), υπογραμμίζοντας την τάση για θέσεις εργασίας υψηλότερων δεξιοτήτων.
Από το περασμένο φθινόπωρο, η τεχνητή νοημοσύνη –ιδιαίτερα το ChatGPT και ο διάδοχός του, το GPT-4– βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για το μέλλον των επιχειρήσεων, της εργασίας και της εκπαίδευσης. Εκτιμάται ότι γύρω στα 86 επαγγέλματα είναι «εκτεθειμένα» και 15 «πλήρως εκτεθειμένα» στις εφαρμογές του ChatGPT.
Το νέο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης αποδεικνύει γρήγορα ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να αναλύει αριθμούς και δεδομένα: Μπορεί επίσης να δημιουργήσει τέχνη και σχέδιο επαγγελματικού επιπέδου, να δημιουργήσει κείμενα. Πρέπει να δούμε την «επόμενη ημέρα»…
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργεί νέες προκλήσεις, δημιουργεί όμως και νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέους ρόλους εργασίας. Στην παρούσα συγκυρία, η προσωπική επαγγελματική ανάπτυξη είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την απόκτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων.
Οι πιστοποιήσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση και την αναγνώριση διεθνώς των δεξιοτήτων ενός ατόμου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.
Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, η PeopleCert, παγκόσμιος ηγέτης στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων, προσφέρει λύσεις. Κατέχει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στους τομείς ΙT & Digital Transformation, Project Management, Business και Γλωσσομάθειας. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της περιλαμβάνει το ITIL® και το PRINCE2®, δύο από τα πιο αναγνωρισμένα παγκοσμίως πλαίσια που προστατεύονται από IP (IP-protected frameworks), τα οποία αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια περίοδο 30 ετών. Έκτοτε εξελίσσονται συνεχώς με τη συμβολή χιλιάδων ειδικών (subject-matter experts), επαγγελματιών και οργανισμών.
Oι πιστοποιήσεις μας έχουν υιοθετηθεί από εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως, 50.000 εταιρείες (87% των Fortune 500, συμπεριλαμβανομένων των Coca-Cola, IBM, ΗP, VISA, Microsoft, Αmazon, Goldman Sachs) και 800 κυβερνητικούς οργανισμούς σε 45 χώρες. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε επαγγελματίες, εταιρείες και κράτη να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό αλλά και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη και το ρίσκο.
Συμπερασματικά, η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής είναι η αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος, καθώς και η ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων που προκύπτει.
Οι εταιρείες, σήμερα, δεν μπορούν να βρουν προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις. Ούτε είναι τυχαίο ότι όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία πτυχίου και αναγκών στην αγορά εργασίας.
Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται με «ταχύτητα φωτός», είναι μονόδρομος να καλλιεργηθεί η νοοτροπία της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, που θα καταλήγει στην πιστοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος οι πτυχιούχοι, οι εργαζόμενοι, να μείνουν πίσω σε μια ήδη υπαρκτή πραγματικότητα.
Αυτός είναι ο πιο ξεκάθαρος δρόμος για τη διασφάλιση της σταδιοδρομίας.
*από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ/Κυρέλα Πέτρου)